Kanhai komt met excepties in zaak Naarendorp
10 Dec, 17:04
foto
Advocaat Irvin Kanhai na de korte zitting. (Foto: Raoul Lith)


36 jaar na de 8 decembermoorden en 18 jaar na het stuiten van de verjaring, is de zaak tegen de ex-ministers Harvey Naarendorp en John Hardjopratjitno vandaag in behandeling genomen. Officier van justitie Astrid Niamat heeft de zaak op de zitting voorgedragen. Rechter Alida Johanns heeft de verdere zitting uitgesteld tot donderdag.

Raadsman van Naarendorp, Irvin Kanhai, heeft na afloop tegenover journalisten aangegeven dat hij excepties zal opwerpen. Volgens de advocaat heeft het Openbaar Ministerie zijn vervolgingsrecht verspeeld. Bij het afsluiten van het gerechtelijk vooronderzoek is volgens Kanhai ook een fout gemaakt. Hij wilde niet ingaan welke bezwaren hij naar voren zal brengen.

De zaak tegen Naarendorp en Hardjoprajitno (die in Nederland woont) is niet behandeld door de Krijgsraad. Zij waren ministers en moeten bij de gewone rechter verschijnen. Badresein Sital was ook minister in december 1982. Hij is intussen overleden. De zaken bij de Krijgsraad zijn intussen zover waarbij het vonnis moet worden geveld.