China en VS botsen op verhitte APEC-top
18 Nov, 08:30
foto
De Chinese president Xi Jinping roept op tot vrijhandel en verdedigt het initiatief van de riem-en-wegen op APEC. (Foto's: AP)


De Chinese president Xi Jinping heeft gewaarschuwd dat economisch protectionisme de wereldwijde groei overschaduwt en drong er bij de landen op aan om het vrijhandelsbeleid na te streven. "Iemand die ervoor kiest om zijn deur te sluiten, snijdt zichzelf alleen af van de rest van de wereld en verliest zijn regie", vertelde Xi zaterdag aan een top van leidinggevenden van Asia Pacific Economic Cooperation (APEC).


Xi drong er bij de wereld op aan "nee te zeggen tegen protectionisme en unilateralisme", en waarschuwde dat het een "kortzichtige aanpak" was die "gedoemd was te mislukken". Na Xi sprak de Amerikaanse vicepresident Mike Pence op de top en hij benadrukte dat Washington zijn aanpak niet zal wijzigen zolang Beijing zijn eigen handelsbeleid niet verandert.

Hij waarschuwde ook dat de VS de tarieven kon verdubbelen die al aan Chinese goederen waren opgelegd. "We hebben beslissende maatregelen genomen om onze onbalans met China aan te pakken," zei hij. "We hebben invoertarieven gesteld op US$ 250 miljard aan Chinese goederen, en we kunnen dat aantal meer dan verdubbelen." Hij beklemtoonde: "De VS zal niet van koers veranderen totdat China zijn manier van werken verandert."

De twee landen zijn dit jaar betrokken bij een escalerende handelsoorlog, waarbij tarieven werden opgelegd voor honderden miljarden dollars aan goederen. Ze hebben gezegd dat de tarieven kunnen worden verhoogd.

Deskundigen hebben gewaarschuwd dat de handelsoorlog tussen twee landen de wereldeconomie ernstig zou kunnen schaden. De APEC-top in Papoea-Nieuw-Guinea van leiders uit 21 landen in de regio heeft zich ontwikkeld tot een gevecht om invloed tussen een steeds assertiever China en een meer teruggetrokken VS.

De top van CEO zaterdag was de voorloper van de officiële leidersbijeenkomst, die op vandaag, zondag, plaatsvindt. Xi bekritiseerde 'America First' handelsprotectionisme en benadrukte dat wereldwijde handelsregels niet mogen worden toegepast 'met dubbele standaarden of egoïstische agenda's'.

In een berisping tegen China had Pence een ontmoeting met de vertegenwoordiger van Taiwan, een autonoom eiland waarvan China denkt dat het deel uitmaakt van zijn eigen grondgebied. Hij kondigde ook aan dat de VS met Australië zou meewerken aan de ontwikkeling van een nieuwe marinebasis.

Pence spotte ook het China's Belt-and-Road-initiatief, waarbij China leningen biedt aan armere landen in de regio om de infrastructuur te verbeteren. Hij zei dat de voorwaarden van de Chinese leningen "op zijn best ondoorzichtig" zijn en "te vaak komen ze met strikken in bijlage en leiden ze tot onthutsende schulden."

"Accepteer geen buitenlandse schuld die uw soevereiniteit in gevaar zou kunnen brengen," zei hij. "Wij verdrinken onze partners niet in een zee van schulden ... Wij dwingen uw onafhankelijkheid niet af, beschadigen of schaden u niet. De Verenigde Staten handelt open en eerlijk."

In zijn eigen toespraak verdedigde Xi het beleid en zei dat er geen "verborgen politieke agenda was ... en het is ook geen valstrik, zoals sommigen het hebben gelabeld". Hij waarschuwde ook dat niemand zou profiteren van de spanningen tussen Beijing en Washington.

"De geschiedenis heeft aangetoond dat confrontatie - of het nu gaat om een koude oorlog, een hete oorlog of een handelsoorlog - geen winnaars oplevert," zei hij. Pence stelde ook dat de VS een "betere relatie" met China wilde, als het de soevereiniteit van zijn buren respecteert, "vrije, eerlijke en wederzijdse handel" en zijn reputatie op het gebied van mensenrechten omarmt.

Wednesday 22 May
Tuesday 21 May
Monday 20 May