Universiteit Suriname moet naar hoger niveau
02 Nov 2018, 13:55
foto
'Van een rijk land een rijk land maken,' stelt Glenn Sankatsing tijdens de 50e Dies Natalis. (Foto's: René Gompers)


De Anton de Kom Universiteit van Suriname (AdeKUS) zal meer dan een onderwijsinstituut moeten zijn. Het zal een kennisindustrieel, een autonoom kenniscentrum en een ontwikkelingspartner in Suriname en voor de regio moeten worden. "Van een rijk land een rijk land maken is de belangrijkste taak van AdeKUS de komende 50 jaren," stelt Glenn Sankatsing. “Yes we can, we must, als we willen overleven,” benadrukt Renata de Bies.

De Bies en Sankatsing hebben elk een inleiding gegeven bij de 50e Dies Natalis (oprichtingsdag) van de universiteit. De ‘bigi yari’ is gevierd in de Centrumkerk en in Ons Huis. In de Centrumkerk heeft minister Lillian Ferrier van Onderwijs, Wetenschap & Cultuur een toespraak gehouden. Ze merkt op dat de omstandigheden dwingen om grote stappen te maken. De universiteit als “motor achter de ontwikkeling van toen” het allang niet meer doet. De voorzitter van het universiteitsbestuur Jack Menke en vier anderen, hebben in estafette vorm het jaarverslag gepubliceerd. Er is heel veel informatie en cijferwerk gegeven over de status van het instituut, lopende projecten, nieuwe plannen en uitdagingen. De best geslaagden zijn ook in de kerk bedacht. De receptie in Ons Huis was heel druk bezocht.

De Bies en Sankatsing hebben beiden benadrukt dat de universiteit in zijn huidige vorm niet meer voldoet aan de eisen die deze tijdsperiode en de omstandigheden in eigen land stellen. Zij geven aan dat AdeKUS in staat moet zijn om autonoom te opereren. Het instituut doet er goed aan om internationale- en regionale samenwerkingen met andere universiteiten aan te gaan. AdeKUS als een ‘kennisindustrieel’ zal naast onderzoeken, ook kader en kennis fabriceren die ook buiten de grenzen toegepast kunnen worden. AdeKUS moet standaard de eerste keus zijn bij het verlenen van diensten bij grote en kleine projecten in eigen land. Veel werk gaat nog naar buitenlanders, terwijl het land over genoeg eigen deskundigen bezit op bepaalde gebieden geeft de Bies aan.

De inleiders hebben ook aangegeven welke dingen er alvast moeten veranderen om het grote doel te bereiken. De droom van AdeKUS waarmaken zal niet over rozen gaan. Daar zijn al de sprekers het erover eens. Het instituut staat voor een hoop uitdagingen, financieel, infrastructureel en intern. AdeKUS heeft bijvoorbeeld nog steeds last van “een ziekte genaamd studielimieters” zoals De Bies de situatie benaderd. Maar er zijn ook veel successen te melden. Bestuursvoorzitter Jack Menke geeft in zijn toespraak aan dat de universiteit al stappen maakt in de richting naar beter. Het instituut levert steeds meer diensten, gestaag levert het meer kader af, internationale relaties worden aangegaan en bestaande worden versterkt.

De universiteit heeft geen andere keus dan de gestelde doelen te halen merkt Menke op. Er is genoeg potentie om het beter te kunnen. In de afgelopen 50 jaren zijn er 6.751 afgestudeerd en 57 gepromoveerd aan de Surinaamse universiteit. Met zijn 4.000 studenten en 1.000 werknemers is het ook de grootste organisatie van Suriname, stelt Menke aan. “Laten we de komende 50 jaren gebundeld tegemoet gaan, voor een succesvolle integratie en combinatie van onderwijs, onderzoek en dienstverlening, die afgestemd zijn op de Surinaamse en regionale realiteit.”

René Gompers
Advertenties

Friday 26 April
Thursday 25 April
Wednesday 24 April