Brief hoofdkapiteins niet via minister Dikan naar president
16 Oct, 06:07
foto
Minister Edgar Dikan van Regionale Ontwikkeling.


De brief van de hoofdkapiteins van de Saramaccaanse stam in februari dit jaar, is niet via minister Edgar Dikan van Regionale Ontwikkeling verstuurd naar president Desi Bouterse. Dit wordt bevestigd tegenover Starnieuws door districtscommissaris (dc) Yvonne Pinas van Boven-Suriname. Minister Dikan zegt dat hij pas maanden later, bij navraag, op de hoogte is gesteld over de brief.

De dc merkt op dat het om een moeizaam proces ging, waarbij het aanvankelijk niet mogelijk was tot een oplossing te komen. Een eerder gesprek was zonder resultaat gebleven. Drie personen: Albert Aboikoni, Naze Amina en Frans Banai zijn alle drie op culturele wijze ingewijd als grootopperhoofd van de Saramaccaanse stam. Toen er na drie jaar geen oplossing werd bereikt, is er op 28 februari dit jaar weer een bijeenkomst gehouden met de hoofdkapiteins. Slechts twee waren er niet, namelijk Ludwich Wijnerman, die ziek was en Aboikoni als betrokkene.

De dertien hoofdkapiteins hebben in een verklaring aangegeven dat zij de president vragen om uit de drie kandidaten voor het granmanschap, één te verkiezen en plechtig te bevestigen in het ambt van grootopperhoofd der Saamaka. De dc zegt dat na uren vergaderen, de hoofdkapiteins onderling het besluit hebben genomen. Pinas had eerder tijdens de vergadering gevraagd om het probleem onderling op te lossen, zonder dat zij erbij was. Nadat overeenstemming werd bereikt, is de verklaring opgesteld en getekend door de hoofdkapiteins.

De raadsadviseurs die door de president belast waren met oplossen van het vraagstuk hebben de dc geadviseerd om de president rechtstreeks te informeren over de verklaring. De brief mocht nog niet naar buiten. Pinas zegt dat de brief aan minister Dikan toen al was geschreven, maar niet verstuurd. Deze is pas enkele maanden later naar hem toegegaan.

De bewindsman merkt op dat de kwestie van de granman op het niveau van de president was getild. Op grond daarvan had hij er geen bemoeienis mee. Daardoor is de verklaring en de begeleidende brief niet bij hem terechtgekomen. Hij wil voor de historie deze kwestie rechtzetten.

Friday 19 April
Thursday 18 April
Wednesday 17 April