Colombia: Verkozen president Duque wil 'land verenigen'
19 Jun, 02:41
foto
Iván Duque viert zijn overwinning met zijn familie en supporters in Bogotá. (Foto: AFP)


Iván Duque, de conservatieve politieke nieuwkomer die zondag werd verkozen tot president van Colombia, zegt dat hij het Andes-land wil verenigen. Hij sprak over het herstellen van de kloven die na een verdeelde verkiezingscampagne in Colombia zijn ontstaan.

Maar hij zei ook dat hij veranderingen wil zien in de historische, maar controversiële vredesovereenkomst die in 2016 is overeengekomen met Farc-rebellen. Duque versloeg zijn linkse rivaal, Gustavo Petro, met 12 procentpunten. Hij kreeg 54% van de stemmen tijdens de verkiezingsuitslag op zondag.

De 41-jarige kandidaat voor de Democratische Centrumpartij zegt dat hij de overeenkomst zal herzien die de rebellen Congres zetels garandeert en hen in staat stelt om verkiezingen te winnen. Hij heeft ook aangekondigd dat hij zwaardere straffen zal opleggen voor misdaden die de rebellen zouden hebben begaan tijdens het wrede conflict van vijf decennia met de regering.

"Met nederigheid en eer, vertel ik het Colombiaanse volk dat ik al mijn energie zal geven om ons land te verenigen, geen verdeeldheid meer", vertelde hij een menigte jubelende supporters. "Ik zal niet regeren met haat."

Duque wordt gezien als de bedrijfsvriendelijke keuze omdat hij belastingen wil verlagen en investeringen wil stimuleren, geld besparen door te knippen in de staatsuitgaven. Zijn running mate, Marta Lucía Ramirez, wordt de eerste vrouwelijke vicepresident van Colombia.

Kiezers in het land kregen een grimmige keuze tussen Duque en de linkse ex-guerrilla Gustavo Petro. De campagne van Petro bevatte beloften over het creëren van een meer gelijkwaardige samenleving en zorgen dat mensen toegang hebben tot gezondheidszorg en onderwijs. Hij beloofde ook politieke elites aan te pakken en land te herverdelen onder de armen.

Maar de voormalige burgemeester van Bogota, die de vredesovereenkomst steunt, aanvaardde zondagavond zijn nederlaag. "Acht miljoen Colombianen die een vrije keuze maken. Er is hier geen nederlaag. Voorlopig zullen wij de regering niet zijn", zei hij op Twitter.

Saturday 23 February
Friday 22 February
Thursday 21 February