Eindelijk groen licht; doksenvlees mag naar Trinidad
17 May, 01:29
foto
Minister Stephen Tsang van Handel, Industrie & Toerisme (midden) op de 46e Coted vergadering van Caricom. Deze tweedaagse vergadering in Guyana wordt vandaag afgesloten.


Vanaf juni moet het mogelijk zijn doksenvlees uit Suriname op de Trinidadiaanse markt te krijgen. Het parlement van Trinidad & Tobago heeft hiertoe goedkeuring gegeven. Minister Stephen Tsang van Handel, Industrie & Toerisme (HI&T) woont de vergadering van de Council for Trade and Economic Development (Coted) bij in Georgetown, Guyana. De bewindsman bevestigt tegenover Starnieuws dat de kogel eindelijk door de kerk is. Er is heel veel lobbywerk verricht om dit resultaat te kunnen bereiken.

Tsang heeft woensdag aangegeven dat Suriname al langer dan vier jaar bezig is groen licht te krijgen om doksenvlees naar Trinidad & Tobago te exporteren. Suriname moet eerst op de lijst van approved countries for importation of poultry and poultry products worden geplaatst. De goedkeuring van het parlement van Trinidad & Tobago bleef uit. De regering van het Caricom-land had een voorstel in november vorig jaar ingediend bij het parlement.

Minister Paula Gopee-Scoon van Handel van Trinidad en Tobago heeft op de vergadering bekendgemaakt dat het parlement van haar land het voorstel om Suriname op te nemen op de lijst, afgelopen week heeft goedgekeurd. Met instemming is haar mededeling verwelkomd door de Caricom-ministers. Binnen twee weken moeten volgens de Trinidadiaanse minister de wettelijke formaliteiten in orde zijn.

Minister Tsang heeft staande de 46e Coted-vergadering het Caricom-secretariaat, de Trinidadiaanse regering, het onderhandelingsteam dat bestond uit de ministeries van Buitenlandse Zaken, Landbouw, Veeteelt & Visserij en HI&T bedankt voor alle inspanningen. Het zal nu eindelijk mogelijk zijn om doksenvlees uit Suriname te krijgen op de markt van Trinidad & Tobago. Tsang zegt dat door gezamenlijke diplomatieke inspanning het goede resultaat is bereikt. Hij kijkt uit naar de afkondiging van de wet, die de export van doksenvlees uit Suriname naar Trinidad en Tobago zal formaliseren. De tweedaagse Coted-vergadering wordt vandaag afgerond.

Tuesday 19 February
Monday 18 February
Sunday 17 February
Saturday 16 February