OAS, NOB, EU geven uitleg over beurzen en financiering
Steeds meer jongeren tonen interesse in buitenlandse studiebeurzen, zegt Robinson. De belangstelling nam toe na de International Scholarship Fair afgelopen februari. Evaluatie wees uit dat het gebrek aan financiële middelen één van de obstakels is voor studenten die zich verder willen scholen. “Studenten zijn niet op de hoogte van de NOB-financieringsopties.”
De infosessie is daarom in samenwerking met de Nationale Ontwikkelingsbank (NOB). Deze bank biedt bursalen studieleningen aan. Een andere partner van het eendaagse seminar is de Europese Unie (EU) die via het Erasmus+, een Europees subsidieprogramma ook mogelijkheden verschaft.
Robinson legt uit dat niet alle beurzen honderd procent worden gefinancierd. De student moet soms zelf inkomen met een klein percentage, bijvoorbeeld voor de collegegelden of het ticket. In de beursaanvraag wordt gevraagd of je zelf over additionele middelen beschikt. “De student kan nu zeggen ‘ik onderzoek enkele financieringsopties’, in plaats van ‘ik weet het niet’.”
Tijdens het seminar gaat de OAS in op het beurzenprogramma. Na een kleine uiteenzetting door Robinson en NOB-directeur Wonnie Boedhoe, houden verschillende gastsprekers motivatiegesprekken met de studenten. Ook vertegenwoordigers van studentenorganisaties komen aan het woord. Ter plekke kunnen de aanwezigen zich opgeven voor de drie vervolgsessies.
Die eerste is op 28 juni: Presentation Skills. De student kan vaardigheden opdoen hoe zichzelf als potentiële kandidaat te presenteren tijdens een interview over de beurs. Of hoe een motivatiebrief te schrijven en waar een goed Curriculum Vitae aan moet voldoen. “De focus op deze dag is dus tools aanreiken voor de beursaanvraag.”
De tweede sessie is de dag erna, 29 juni, met online onderzoek. “Ja, de website met alle beurzen, in welke landen en welke universiteiten is eigenlijk wel complex”, beaamt Robinson. Via een live videoconference gaat Erasmus+ vanuit Brussel hierop in. Ook de Surinaamse OAS-medewerker Jennifer Hoogdorp zal vanuit Washington meer uitleg geven.
Op de laatste dag, 3 juli, ligt de focus op het schrijven van een essay en het succesvol passeren van het TOEFL examen. Internationale organisaties, de beursaanbieders willen bijvoorbeeld weten waarom ze in jou moeten investeren. Waarom je die specifieke studie wil doen en je de opgedane kennis zal inzetten om je land te ontwikkelen. Deze informatie moet je met sterke argumenten aangeven in het essay. “Studenten realiseren zich vaak genoeg niet hoe belangrijk dit is. Ze onderschatten het gewicht van het essay”, merkt Robinson op. Judith Dijks van de Amerikaanse ambassade zal ingaan op de Engelse taaltest.
De doelgroep van het pilotproject zijn universiteitsstudenten. Er hebben zich al een aantal van 150 personen opgegeven voor het seminar. Voor de vervolgsessie zijn er maar 30 zitplaatsen. Voor elke deelname moet SRD 10 worden betaald. Alle sessies zijn in het Lalla Rookh-gebouw.
Robinson zet zich persoonlijk in om Surinamers te motiveren om zich verder te scholen. In de vakantiemaanden augustus en september houdt zij open dagen op het OAS-kantoor om studenten te helpen. Ook de NOB plant voor augustus een open dag.
De OAS financiert studies binnen acht prioriteitsgebieden, zoals gezondheid, democratie, duurzame toerisme ontwikkeling en cultuur. Het hele pakket aan opties, is ondergebracht onder diverse beurzenprogramma’s. De meeste studies zijn te volgen in de OAS-lidlanden, als Canada, de VS, Argentinië, Trinidad of Brazilië of in partnerlanden zoals China, Engeland, Spanje, Nederland en België.
Vandaag
Gisteren
- Dodelijke aanrijding Garnizoenspad: Bromfietser komt om het leven
- Suriname in de schijnwerpers: Tragikomedie van deze week (15)
- Man zwaargewond na steekpartij door ex-vriendin in Lelydorp
- Pokigron vraagt hulp voor urgente zaken
- Onderwijs op de rand van ondergang
- Santokhi benadrukt belang van RVI voor jonge Surinamers
- DNA bereikt dieptepunt: Geen quorum voor vergaderingen
- Kardinaal Robert Prevost gekozen tot nieuwe paus
- Schoolvervoer per direct hervat
- Nieuwe paus gekozen; witte rook uit schoorsteen van Sixtijnse Kapel
- Loononderhandelingen vastgelopen: Ravaksur Plus zal traject acties inzetten
- Wan Okasi eist geheime stemming voor mensen met beperking
- Militairen ingezet bij vouwen stembiljetten
- Voetganger overlijdt na aanrijding op Martin Luther Kingweg
- Kiezers in Paramaribo en Wanica goud waard in 2025
- Bewolkt in de ochtend met onweer in de middag
- Zwarte rook, geen paus gekozen bij eerste stemming in conclaaf
- Studenten leggen onderwijsproblemen voor aan president
- Column: Positieve mindset
- Koop of verkoop oproepingskaart is strafbaar
Eergisteren
- De Paradox van het Denken en de Macht (4)
- Strikte regels voor stemmen bij volmacht
- 3 G: ‘Groei-Geld-Geef; Failliete politiek in ontwikkelingsdenken
- Carney bot tegen Trump: 'Canada is niet te koop'
- Man neergeschoten bij gewapende woningoverval
- Kantoor Carvision aan Nieuw Weergevondenweg afgebrand
- OKB roept op tot fatsoenlijke campagnevoering
- Verdachte milieustrafzaak vrij; OM gaat door met onderzoek
- Getuige strafzaak politieagenten Pikin Saron weer niet verschenen
- OBBS legt schoolvervoer per direct stil: Financiële problemen onhoudbaar
- RVI, rechtvaardige intentie vereist rechtsstatelijke verankering
- Ook vandaag wat verkoeling in de middag
- Security Alliance vraagt ontslagvergunning aan voor 70 werknemers
- Santokhi: Achterstand nazaten Afrikanen door verdeel- en heersbeleid
- Column: Discutabele discussie
- ABOP voor eenheid: We zijn allemaal Surinamers