Kosmos Energy verzorgt veiligheidstraining voor scholen
05 Nov 2016, 19:07
foto
Vicepresident & Countrymanager Tom Faria geeft uitleg over de veiligheidstraining die gehouden zal worden voor docenten en scholieren. (Foto: René Gompers)


In oktober vorig jaar is op LTS-3 door een ongeluk met een machine, een leraar overleden. Dit is aanleiding geweest voor Staatsolie om een van haar partners, de Amerikaanse Kosmos Energy, te benaderen om een ‘cultuur van veiligheid’ te ontwikkelen op de technische scholen. Kosmos Energy gaat woensdag twintig docenten van AMTO, Natin en STS2, drie dagen lang trainen in het inmiddels speciaal ontwikkeld veiligheidsprogramma. De scholieren krijgen vrijdag een voorproefje dat groots van opzet is.

Kosmos Energy is sinds 2012 operationeel in Suriname. Het bedrijf is actief op twee locaties honderden kilometers voor de kust, op zoek naar aardolie. De perspectieven zien er goed uit delen de Vicepresident & Countrymanager Tom Faria en de External Affairs Manager, Mike Resomardono, mee. Het bedrijf heeft als onderdeel van zijn Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen-beleid, vaak sociale projecten uitgevoerd. Er is het meest gestopt in technisch onderwijs. “Maar dit het grootste project,” geeft Faria aan. “We leiden weliswaar twintig leerkrachten op maar op den duur zullen en ruim 3000 leerlingen veiligheid in de klas en op de werkvloer bijgebracht worden. Dit project spreekt ons erg aan. Veiligheid staat hoog in ons vaandel. Dit is iets dat wij graag doen voor hen. Het is erg dat er een dode gevallen is op school.” De Safety Culture zal het eerst gepresenteerd worden aan de scholieren van STS 2, Natin en Amto. Het project zal drie jaren duren.

Het Safety Culture project heeft Kosmos Energy samen ontwikkeld met SafeStart, een internationaal veiligheidsbedrijf dat ook de veiligheid van Staatsolie heeft opgezet. De getrainde leerkrachten zullen de komende drie jaren de opgedane kennis met hun collega's delen. Op vrijdag zal de eerste les verzorgd worden voor scholieren. Dit wordt groots aangepakt, deelt Faria mee. Ruim 2300 scholieren zullen in de Anthony Nesty Sporthal de eerste les volgen. “We hebben er heel veel moeite in gestopt. Het wordt groots, met een centre stage en een big screen. Het gaat een weergave zijn van de lessen die op school verzorgd gaan worden; 'creatief, multimedia en entertaining'. Dit is niet de kern van onze zaak, maar veiligheid, dat is zeer belangrijk voor ons.” De eerste les zal twee keer gedraaid worden, overdag en ’s avonds voor de studenten van de Amto.

René Gompers

Friday 19 April
Thursday 18 April
Wednesday 17 April