Sastroredjo: "Ik ben op basis van leugens ontslagen"
16 Dec 2010, 00:01
foto


Martinus Sastroredjo zegt dat hij op basis van valse aanvragen, leugens en intriges is ontslagen als minister van Ruimtelijke Ordening, Grond- en Bosbeheer (RGB). Hij heeft niet eens de kans gekregen om zich te verdedigen. Van zijn partij, de KTPI, kreeg hij te horen dat hij de eer aan zichzelf moest houden, nadat eerst alle ondersteuning was toegezegd.

Sastroredjo zegt aan Starnieuws, nadat hij zijn ontslagbrief had ontvangen, dat hij toen pas vicepresident Robert Ameerali heeft gesproken over wat er moet gebeuren. "Ik kan het ministerie niet zomaar achterlaten", aldus Sastroredjo. Hij kreeg later te horen dat de overdracht moest geschieden aan minister Hendrik Setroredjo, die waarnemer is op RGB.

De gewraakte aanvragen van totaal 8000 ha, gedaan op naam van zijn vrouw, en familie van beleidsadviseur Iwan Vlijter, kreeg Sastroredjo woensdag onder ogen. "Ik heb bij bestudering gelijk gezien dat de stukken vals zijn. Een zelfde stuk kavel van 1000 m2 is door drie personen gevraagd, door zijn vrouw Helga Rotsburg, de vrouw van Vlijter en zijn zoon. Officiële aanvragen worden gericht aan de minister door tussenkomst van de dienst der Domeinen. Dat was hier ook niet het geval. De stukken zijn aan hem als minister geadresseerd, maar ze zijn nooit bij mij ingediend. De kaarten zijn ook niet echt", zegt Sastroredjo.

Hij merkt op dat hij de kans niet gekregen om zaken te onderzoeken en deze te bespreken met president Desi Bouterse of de vp. Volgens Sastroredjo is hij slachtoffer geworden van mensen die niet wilden dat hij zaken zou onderzoeken. "Het doet mij pijn dat via mijn gezin ik ten val ben gebracht. Ik heb tijd nodig, daarom heb ik mij even teruggetrokken van mijn gezin, want ik wil geen gekke dingen doen als ik boos word", aldus Sastroredjo.

De gewezen bewindsman blijft geloven dat God hem de kracht zal geven om bovenop te komen. Hij merkt op dat Vlijter twee keer met hem over aanvragen van terreinen heeft gehad. "Ik heb hem verboden om hierover nog met me te praten, want ik wilde hier niks over horen. Ik heb God elke dag op mijn knieën gebeden om niet in verleiding te komen. Dat heb ik mijn vrouw ook gevraagd. Daarom ben ik zo teleurgesteld dat zij meegewerkt heeft om grond aan te vragen. Ik moet dit alles nog verwerken", aldus Sastroredjo.

Martinus Sastroredjo tekent de overdracht van RGB aan minister Hendrik Setrowidjojo.
            video.gif video