Meer aandacht voor mediation bij oplossing geschillen
24 Nov 2015, 20:34
foto


Ferdinand Welzijn, voorzitter van het Surinaams Arbitrage Instituut (SAI), pleit voor meer communicatie met elkaar, waardoor misverstanden uit de wereld geholpen kunnen worden. Hij benadrukte op een bijeenkomst van het instituut ter gelegenheid van het 61-jarig bestaan dat arbitrage, bindend advies en mediation vormen zijn van geschillenoplossing. Bij het aangaan van een overeenkomst tussen partijen, moeten deze mogelijkheden opgenomen worden.


De bijeenkomst was bestemd voor leden van beroepsorganisaties van advocaten, aannemers, architecten, taxateurs en makelaars in onroerende goederen om verdere bekendheid te geven aan de mogelijkheden van arbitrage en alternatieve geschillenbeslechting in Suriname. Welzijn merkte op dat opstellers van de contracten zich bij het samenstellen van de overeenkomst reeds er van bewust moeten zijn dat ze voorzieningen opnemen hierin.

Er is volgens Welzijn een taak weggelegd voor de juristen, in het bijzonder de advocaten die in de regel de contracten voor partijen opstellen en/of screenen, maar ook voor andere partners die de contractpartijen adviseren. Hij noemde onder andere de architecten, aannemers, bedrijfsjuristen en notarissen. Ook voor de financieel deskundigen, zoals belastingadviseurs is er op toe te zien dat er voorzieningen worden getroffen ter oplossing van geschillen. "Immers, partijen vragen uw deskundige hulp om een doel te bereiken: niet om te procederen. Ze willen beiden/allen het gewenste doel behalen, zonder eindeloos in de rechtszaal door te brengen, met alle risico’s van kosten, tijd en verstoorde relaties," stelde Welzijn.

Weinig aandacht
Het treffen van voorzieningen voor een minnelijke oplossing van eventuele geschillen, heeft weinig aandacht. Mediation is een relatief onbekend begrip in Suriname, concludeerde de SAI-voorzitter. "Men merkt vaak dat verhoudingen verstoord raken door miscommunicatie, verkeerde interpretatie van elkanders woorden, verkeerd begrepen e-mails et cetera. Standpunten verharden en men kan op een gegeven moment ‘niet meer door dezelfde deur’, terwijl met een eenvoudig gesprek misverstanden uit de weg kunnen worden geholpen en partijen verder kunnen om het gewenste doel te bereiken," zei Welzijn. Mediation is volgens hem een uitstekend middel om partijen weer om de tafel te krijgen en op zoek te gaan naar een oplossing van een eventueel of zelfs vermeend probleem. Vaak moet de communicatie weer op gang worden gebracht om verder te kunnen.
Het is daarom dat het SAI stimuleert en onder de aandacht wenst te brengen aan de adviseurs van partijen, dat reeds in het beginstadium van de formele vastlegging van overeenkomsten, voorzieningen worden getroffen.

De keynote speaker, Joan Nibte, vice deken van de Orde van Advocaten, heeft een presentatie gehouden met als titel Het belang van arbitrage en mediation voor Suriname. Zij heeft tijdens haar presentatie opgeroepen dat partijen zoveel als mogelijk gebruik maken van de alternatieve geschillenbeslechting, omdat het Wetboek van Burgerlijke Rechtsvordering (art. 500 ev.) partijen de mogelijkheid biedt om bepaalde geschillen te onderwerpen aan de uitspraak van arbiters.

Na de presentatie was er een paneldiscussie met de inleider, de voorzitter van het SAI en de oud-rechter Shardapersad Gangaram Panday. Hij heeft ervaring met arbitrage/scheidsgerecht en pleitte om meer gebruik te maken van geschillenbeslechting zoals aangeboden door het SAI.

Op deze avond is ook de websiten (www.) van het SAI gelaunched. Deze geeft achtergrond informatie, kenmerken en voordelen van de verschillende opties voor geschillenbeslechting. Daarnaast kan het aanvraagformulier voor arbitrage online worden ingevuld en gestuurd naar het email adres (info@sai.sr) van het SAI.
Advertenties

Friday 26 April
Thursday 25 April
Wednesday 24 April