Bijval voor interview Theo Para op ABC
27 Jul 2015, 21:12
foto


Het in de maandagmorgen bij Radio ABC uitgesproken kritische commentaar van essayist Theo Para naar aanleiding van de briefwisseling tussen Desi Delano Bouterse en Sandew Hira, wordt door de twee mensenrechtenorganisaties Organisatie voor Gerechtigheid Vrede (OGV) en Stichting 8 December 1982 volledig gesteund.

De mensenrechtenorganisatie steunen de conclusie dat het project Bouterse-Hira gericht is tegen de strijd van nabestaanden en mensenrechtenorganisaties voor gerechtigheid. Hira pleitte openlijk voor stopzetting van het 8 december strafproces. Hij noemde de herdenkingsbijeenkomsten van nabestaanden in Amsterdam ‘pro-koloniaal’. Hij is ideologisch verwant aan Bouterse, die hem een ‘patriot’ noemt. Als columnist stond hij kritiekloos ten aanzien van de regering Bouterse. Nog voor de decembermoorden was Hira voorzitter van het Grenada Comité, een steunclubje in Nederland voor de putsch van Maurice Bishop, een politieke biografie waar hij nooit afstand van heeft genomen. Bishop moedigde Bouterse in oktober 1982 aan ‘af te rekenen’ met de Associatie voor Democratie die tegen de militaire aanwezigheid in het machtscentrum protesteerde.

Volgens Para zetten Bouterse en Hira het publiek op het verkeerde been door spontaniteit van de briefwisseling te suggereren. Hij geeft aan dat het initiatief voor de samenwerking Bouterse-Hira ligt bij de directeur Nationale Veiligheid Melvin Linscheer, die Hira vorig jaar uitnodigde voor een onderhoud. De recente briefwisseling is voorafgegaan door maandenlange voorbereiding van beide partijen. Dat verklaart ook de snelle instemming van Bouterse en onmiddellijke operationalisering van het plan. Volgens Para laat de brief van Bouterse zien om welke ‘waarheid’ het gaat. ‘Het is hetzelfde narratief waarmee de politiek gemotiveerde mensenrechtenschendingen zijn verdedigd. Niet mijn slachtoffers zijn het slachtoffer, maar ik, de dader, ben slachtoffer. Suriname leeft in de leugen van ‘op de vlucht neergeschoten’.’ Volgens Para is verder niets nieuws aan het project, zo een ‘waarheidsvinding’, met alleen het propagandaverhaal van Bouterse, is eerder door journalist Willem Oltmans neergeschreven. ‘Leugens voorzien van het predicaat waarheidsvinding worden daardoor geen waarheid.’

U kunt het hele interview hier beluisteren.

De directe nabestaanden zullen zich op korte termijn beraden over deze situatie.
Advertenties

Friday 26 April
Thursday 25 April
Wednesday 24 April