Marjory Sanches is geen woordvoerder 8 decemberproces meer
05 Oct 2010, 00:05
foto


Marjory Sanches is ontlast als woordvoerder van het 8 december strafproces. Minister Martin Misiedjan vindt dat de rechterlijke macht zelf een woordvoerder moet benoemen. Sanches is werkzaam op het ministerie van Justitie & Politie, bij de uitvoerende macht dus. De bewindsman vindt dat zij daarom inhoudelijk niet het woord mag voeren namens de Krijgsraad.

Sanches bevestigt desgevraagd tegenover Starnieuws dat zij "ontlast is van haar functie als woordvoerder van het 8 december strafproces". Zij heeft hierover vorige week een onderhoud met de minister gehad. In een schrijven is intussen bevestigd dat zij deze functie niet meer zal uitoefenen.

Voordat de zitting van de Krijgsraad van start ging, legde Sanches aan de pers uit hoe de rol er voor die dag uitzag. Via haar kregen journalisten te horen hoeveel verdachten en getuigen opgeroepen waren. Tijdens schorsingen gaf Sanches een samenvatting van wat zich had voorgedaan op de zitting. Aan het eind van de zitting volgde opnieuw een samenvatting.

Sanches was bijzonder behulpzaam voor journalisten. Vooral de radio- en televisiemensen maakten dankbaar gebruik van de samenvattingen en toelichting van de woordvoerder omdat tijdens de zitting geen opnamen gemaakt mogen worden. Het is ook niet mogelijk voor journalisten om de rechters en het Openbaar Ministerie te spreken over het proces. Van de deskundigheid van de woordvoerder van het 8 december strafproces werd gebruik gemaakt om de samenleving te informeren.

Sanches heeft deze functie bijna drie jaar bekleed. De rechterlijke macht zal nu moeten bepalen of er een nieuwe woordvoerder wordt benoemd. De laatste zitting is gehouden in juli. Daarna zijn twee zittingen uitgesteld. In oktober moeten de zittingen van de krijgsraad worden hervat.

Mr. Marjory Sanches te Boxel als woordvoerder van het 8 december strafpreces.

Thursday 22 August
Wednesday 21 August
Tuesday 20 August