Voorbereidingen realisatie Rijstmonument in volle gang
15 Dec 2014, 22:00
foto


Stichting Cultuureducatie blijft zich inzetten voor het rijstmonument in het district Nickerie. Een delegatie van de stichting was afgelopen week twee dagen in het rijstdistrict om de voorbereidingen te hervatten. Het Rijstmonument moet komen op het kruispunt van de weg uit Coronie, de weg naar Wageningen en de weg naar Henar.

De plannen voor dit monument dateren van november 2010 en was het de bedoeling dat het monument in het eerste kwartaal van 2011 gestalte zou hebben gehad. “Niemand kon bijna zijn draai ervoor vinden,” zegt projectdrager Benjamin Mitrasingh. Hij benadrukt dat het Rijstmonument een project is van de Stichting Cultuureducatie en “van geen enkele andere ideologische of religieuze organisatie.”

Mitrasingh vertelt dat de voorbereidingen drie jaar lang moeizaam zijn verlopen. De stichting heeft nu de hulp ingeroepen van Lions Club Nickerie en van het ADRON. “Beide organisaties hebben heel positief gereageerd op onze voorstellen.” Het Rijstmonument zal een betonnen plaat zijn van ongeveer vier meter hoog met daarop het gedicht van Bhai getiteld ‘Dhan ka dukhra’ (rijstesmart). Op de plaat wordt ook een bloeiende padiehalm in hoog reliëf uitgevoerd met daarop de namen van de makers en sponsors.

De belangrijkste sponsor wordt de Nickeriaanse schooljeugd, legt de projectdrager uit. “Zij gaan nu heel duidelijk met het monument hun dank betuigen aan alle mensen die zo hard hebben gewerkt in de rijstbouw.” Voor de schooljeugd wordt door ontwerpers een kleurkaart gemaakt met vakjes van elk SRD 1,-- tot een maximum van SRD 20,-- per kaart. Elke kleurkaart zal genummerd zijn en ook voorzien worden van een stempel van het districtscommissariaat van Nickerie. De Lions Club Nickerie zal een dringend beroep doen op de schoolleidingen in het rijstdistrict Nickerie om hun medewerking hieraan te verlenen.
Advertenties