Vuurwerk wordt al ingeklaard
19 Nov 2014, 10:00
foto


De jaarwisseling staat voor de deur en importeurs van vuurwerk bereiden zich hier helemaal op voor. Voor de afdeling Invoer, Uitvoer en Deviezencontrole (IUD) van het ministerie van Handel en Industrie (HI) is een drukke periode aangebroken met het inklaren van de knallers. Tot en met maandag zijn er 39 containers aan vuurwerk ingeklaard. Deze hebben een waarde van US dollar 730.000, zegt Aroen Jadoenathmisier, diensthoofd van het IUD aan Starnieuws.

Het vuurwerk is vanaf de haven, in samenwerking met de politie en de brandweer, getransporteerd naar de speciaal daarvoor bestemde opslagplaatsen. De IUD leidinggevende kan niet aangeven hoeveel containers er nog binnen komen. “Dat hangt af van de importeurs, omdat er nog een partij vuurwerk van vorig jaar in de opslagruimtes ligt. Zij zullen dan zelf bepalen hoeveel zij binnenhalen”, zegt Jadoenathmisier.

Net als voorgaande jaren mag geen professioneel vuurwerk worden ingevoerd. Slechts consumentenvuurwerk is toegestaan. De douane let scherp hierop. Een belangrijk vereiste is dat duidelijk staat vermeld om wat voor type vuurwerk het gaat. Het geluid mag ook niet hoger zijn dan 100 decibel.
Over de officiële afschiet- en verkoopperiode kan het IUD diensthoofd geen informatie prijsgeven. Andere schakels binnen de overheid maken die informatie bekend. Voorgaande jaren zijn de verkoop en het afsteken van de knallers begonnen op 27 december.
Advertenties

Thursday 28 March
Wednesday 27 March
Tuesday 26 March