Houtbedrijf Everwood voert productie en investeringen op
12 Oct 2013, 07:00
foto


Houtbedrijf Everwood Industries NV, met een Maleisisch management, is deze maand drie jaar actief in Suriname. De productie van het bedrijf neemt nog steeds toe. Dit jaar wil Everwood 7500 m3 hout produceren met een waarde van ruim US$ 4,5 miljoen. Volgend jaar is de projectie 10.000 m3, goed voor US$ 6 miljoen. In 2015 wordt er gemikt op een productie van 12.500 m3, die een waarde vertegenwoordigd van US$ 7,5 miljoen. De productie zal dan in vergelijking met afgelopen jaar met US$ 4,5 miljoen zijn gestegen.

Het houtbedrijf dat gevestigd is aan de Burenstraat neemt eind oktober zijn nieuw kantoor aan de David Simonstraat in gebruik. Directeur Wong Yoon Yiok is optimistisch over de vooruitzichten. Everwood heeft op zijn eigen terrein van ongeveer 25 ha een houtopslagplaats naast Overbridge aan de Surinamerivier, waar ook de zaagmolen staat. Het bedrijf zegt een machinepark te hebben met een waarde van US$ 10 miljoen.

Uitbreiding
In 2012 heeft Everwood 5000 m3 verzaagd hout geproduceerd en geëxporteerd. Hiervoor was 15.000m3 ruw hout nodig. Om dit volume te behalen, kapt het bedrijf deels zelf en koopt ook hout op van andere hout exploitanten. Door overeenkomsten aan te gaan met hout concessiehouders die niet zelf hun concessie exploiteren, voorziet het bedrijf in de eigen voorraad ruw hout.
Alleen al in 2013 is er voor ongeveer 1000 m3 gezaagd hout geëxporteerd naar Azië. Door de op handen zijnde certificering zullen de markten in de Verenigde Staten van Amerika, Canada en Europa eveneens toegankelijk worden voor het bedrijf.

Voor de uitbreiding van het bedrijf zijn lokale banken bereid gevonden leningen te verstrekken. Hiermee zullen investeringen in vooral nieuwe zaaglijnen en alle daarbij behorende attributen gefinancierd worden.
Voor het volgende jaar is gepland een 'dry kiln' (het drogen van verzaagd hout) op te zetten en het fabriceren van eindfabrikaat hout voor de meubelindustrie.
Advertenties

Friday 03 May
Thursday 02 May
Wednesday 01 May