Brunswijk kiest Albitrouw en Sampie boven Pokie en Ajaiso
15 Aug 2012, 04:00
foto
A Combinatieleider Ronnie Brunswijk


A Combinatie leider Ronnie Brunswijk wil dat Romeo Albitrouw en Heintje Sampie snel worden toegelaten tot het parlement. Dit heeft hij al meerdere malen gevraagd aan assembleevoorzitter Jennifer Geerlings-Simons. Brunswijk heeft de beide aspirant parlementariërs zelf opgeroepen snel te bewilligen bij het parlement, wat zij op 24 juli ook hebben gedaan.

Zij moeten Pokie en Ajaiso vervangen die door hun partij, BEP, zijn teruggeroepen. Albitrouw en Sampie zijn van de ABOP waar Brunswijk de voorzitter van is. Ze zijn de eerstvolgende kandidaten die voorkomen op de lijst van de A Combinatie.

Simons wacht af
“Hiermee heeft Brunswijk duidelijk gemaakt waar hij voor gaat en dat hij kiest voor zijn partij”, zegt Diana Pokie. Zij en Ajaiso hadden gehoopt dat Brunswijk zou wachten totdat de rechter zich had uitgesproken over het royement. Volgens Pokie heeft Brunswijk bewust gehandeld en moet hij de brief naar het Centraal Hoofdstembureau hebben gestuurd nadat die Pokie en Ajaiso had laten terugroepen. Deze twee hebben een rechtszaak lopen waarin zij hun royement aanvechten. De rechter doet donderdag uitspraak in deze kwestie.

Volgens de wet heeft Simons tot en met 24 augustus (30 dagen nadat de bewilliging heeft plaatsgevonden) de gelegenheid een speciale vergadering uit te schrijven waarop Albitrouw en Sampie toegelaten moeten worden. De DNA-voorzitter wacht echter ook de rechtszaak af. Hoewel de rechtszaak op zich niet direct te maken heeft met de toelating, zou het kunnen dat het parlement in plaats van 51 leden 53 zal tellen wanneer de rechter in het voordeel van Pokie en Ajaiso beslist. Pokie bevestigt dat zij en Ajaiso normaal worden uitgenodigd om naar de vergaderingen te komen van het parlement. Echter hebben zij uit tactische overwegingen besloten zich af te melden tot de uitspraak van de rechter.

Geen Marronleider
Starnieuws verneemt dat Albitrouw en Sampie hebben bewilligd na overleg met Brunswijk. “Wij zitten echter niet te springen. Het is ons komen toewaaien. Als de rechter in ons voordeel beslist, dan is de wet daar dat wij binnen 30 dagen toegelaten moeten worden. Is de beslissing van de rechter niet in ons voordeel dan wachten wij af wat er verder gaat gebeuren”, zegt Albitrouw. Over de rol van Brunswijk in deze kwestie zegt Albitrouw dat Brunswijk zijn best heeft gedaan voor Pokie en Ajaiso te pleiten. “Maar dan is er ook de terugroepwet”, stelt Albitrouw.

Pokie zegt dat Brunswijk met het laten bewilligen van Albitrouw en Sampie, ook heeft bewezen dat hij geen echte marronleider is net zoals BEP-voorzitter Caprino Alendy. “Hij heeft gekozen voor de Aucaners, zijn eigen politieke partij en de politieke periode tot 2015. Wij hadden gehoopt dat hij voor het algemeen Marron- belang zou gaan, en zou denken aan de periode na 2015. Maar wij geven de strijd niet op, ook al beslist de rechter in ons nadeel. Onze strijd gaat door. Plan b is klaar om uitgevoerd te worden”, stelt Pokie in het vooruitzicht.

Wednesday 22 May
Tuesday 21 May
Monday 20 May