80 voj-scholieren nemen deel aan uitwisselingsprogramma
26 May 2012, 08:00
foto
Scholieren van voj Albina gereed om naar Paramaribo af te reizen. (Foto: Isaak Poetisi)


50 scholieren van het voortgezet onderwijs voor junioren (voj) uit Albina en Moengo in het district Marowijne zijn naar Paramaribo om deel te nemen aan een uitwisselingsprogramma met 30 leeftijdsgenoten uit het district Sipaliwini. Alle delegaties zullen verblijven in het vormingscentrum Asewatono. Van Marowijne participeren scholieren van voj Albina en de Hubertus Waaldijkschool.

Van vrijdag tot maandag zullen de scholieren in de gelegenheid gesteld worden met elkaar in contact te treden. "Hierdoor wordt bij deze categorie begrip aangekweekt voor elkaars culturen", zegt jeugdparlementariër Stefanus Ligorie aan Starnieuws. Hij deelt mee dat dit uitwisselingsprogramma vanuit het onderdirectoraat Jeugdcentra is geïnitieerd. Deze activiteit heeft een cultureel, educatief en ontwikkelingskarakter.

Training en bezoeken
Het ligt volgens Ligorie in de bedoeling om de schooljeugd uit beide districten tegemoet te komen in de informatievoorziening, die ze moet ontberen. In dit verband krijgen ze informatie over studiemogelijkheden na het voj. Zij zullen verschillende trainingen volgen. Er worden rondleidingen verzorgd naar Nieuw Amsterdam en oude plantages. De scholieren zullen ook een bezoek brengen aan de Jongeren Informatiebeurs.

Merredith Holter, directeur van voj Albina, die haar school begeleidt, zegt dat met deze activiteit de onderlinge samenwerking en begrip tot uiting moet komen. Dit programma moet bijdragen aan de motivatie van de leerlingen voor de schoolexamens, die landelijk op 3 juli beginnen.

Algemene ontwikkeling
Holter wijst erop dat enkele elementen, zoals bezoeken aan de instanties en historische plaatsen en de trainingen van belang zijn voor de algemene ontwikkeling van de leerlingen. De directeur zegt dat binnen de school ook al motivatietrainingen worden gegeven. "Het is ons streven een slagingspercentage van 100 te halen", aldus Holter.

Jessica Kajoeramari⁠ is blij dat ze aan deze activiteit mag meedoen. "Ik leer anderen kennen en krijg informatie, die belangrijk is voor mijn verdere ontwikkeling", zegt Jessica. Dat is ook de mening van Marissa Pinas, die ook graag ziet dat de uitwisseling met jongeren uit Sipaliwini in hun eigen woongebied plaats zou kunnen vinden.

Isaak Poetisi
Advertenties

Friday 19 April
Thursday 18 April
Wednesday 17 April