Handmaker: Strafproces toetsen aan internationaal recht
10 May 2012, 00:02
foto
Jeff Handmaker, vertegenwoordiger van Internationale Commissie van Juristen. (Foto: Edward Troon)


De Brit Jeff Handmaker, de officiële vertegenwoordiger van de Internationale Commissie van Juristen (ICJ), vindt het belangrijk dat het verloop van het 8 december strafproces in overeenstemming is met het internationaal recht. Dat is ook het belang van alle betrokkenen bij het proces: verdachten, nabestaanden, rechters, advocaten en openbare aanklager.

“Het is een proces met een belangrijk politiek element, omdat het betrekking heeft op de president van het land. Zulke rechtszaken trekken veel aandacht, ook van het buitenland. Ik denk dat het goed is, dat ook onafhankelijke organisaties, die geen politiek belang hebben bij het resultaat van het proces, belangstelling tonen" zegt Handmaker in gesprek met Starnieuws.

De werkwijze
“Ik zal de amnestiewet bestuderen, omdat de rechters deze wet, de grondwet van Suriname, het internationaal recht, recht van de Inter-Amerikaanse Commissie voor de Mensenrechten, in overweging moeten nemen om te beoordelen of het proces al dan niet wordt voortgezet. Dus er is een scala aan wetten waaraan Suriname als staat verbonden is", merkt de jurist op.

Handmaker zegt dat de rechters niet gewoon een beslissing nemen. Ze moeten de besluiten kunnen motiveren en met redenen omkleden. "In mijn verslag beoordeel ik ook de sociale en politieke context in het land waar de rechtszaak plaatsvindt, omdat het vaak net zo belangrijk is, zo niet belangrijker is dan het proces zelf.

Geen beïnvloeding
Rechters moeten zich vrij voelen om volledig onafhankelijk beslissingen te kunnen nemen. “Ik beoordeel niet de besluiten van de rechters. Ik maak een evaluatie van de rechtszaak. Het is heel belangrijk dat mijn missie op geen enkele manier de uitkomst van dit proces beïnvloedt. Daar ben ik mij heel erg bewust van", stelt Handmaker.

De ICJ-vertegenwoordiger heeft al diverse mensen gesproken en staat open voor gesprekken. De organisatie vindt dat het proces nu op een cruciaal punt is gekomen, vandaar dat besloten is om nu een waarnemer te sturen naar Suriname. Hij zal de zitting bijwonen vrijdag en vertrekt zaterdag weer terug naar zijn basis.

Edward Troon
Advertenties