Nieuw Front: Organisaties tegen wijziging amnestiewet
24 Mar 2012, 19:40
foto
De leiders van het Nieuw Front tijdens de consultatie. Van l-r: Winston Jessurun, Guno Castelen, Chandrikapersad Santokhi, Ronald Venetiaan en Radjkoemar Randjietsingh.


Nu al blijkt dat diverse maatschappelijke organisaties die geraadpleegd zijn door het Nieuw Front tegen de behandeling van het initiatiefvoorstel zijn om de amnestiewet van 1992 uit te breiden. Zij onderschrijven dat de rechtsstaat in gevaar is als dit voorstel wordt aangenomen. Er zijn nationale en internationale gevolgen.

Dit maakten de voorzitters en fractieleiders van het Nieuw Front duidelijk op een persconferentie zaterdagavond in stichting 'De Olifant'. Op de eerste dag is onder andere gesproken met religieuze leiders, de vakbeweging, nabestaanden, organisaties van landbouwers en arbeiders en de Bond van Leraren. De consultaties gaan de komende dagen door.

Criminelen beschermen
Ronald Venetiaan (NPS), Chandrikapersad Santokhi (VHP), Guno Castelen (SPA), Winston Jessurun (DA91) en de fractieleider van Nieuw Front, Radjkoemar Randjietsingh wezen erop dat de wijziging van de amnestiewet niets te maken heeft met landsbelang. "Er worden mensen die criminele daden gepleegd hebben, beschermd", benadrukte Venetiaan.

De politici, allen assembleeleden, haalden aan dat met aanname van de wet straffeloosheid en moreel verval de boventoon zullen voeren. Het kan niet zo zijn dat enkele assembleeleden opstaan en zeggen dat ze wetten zullen veranderen om criminelen te beschermen. "De mensen die gemarteld en vermoord zijn op 8 december 1982 waren al in de macht van de staat. Zij waren gevangen genomen. Hoe konden zij dan het wettige gezag omverwerpen", voerde Venetiaan aan.

Niet alleen een gat dichten
Santokhi benadrukte dat er verstrekkende gevolgen zijn. Het gaat niet alleen om het veranderen van een datum. De essentie van de wet is aangepast. Wetsartikelen die genoemd zijn, vervallen. De hele periode wordt straffeloos gemaakt en mensen die strafbare feiten hebben gepleegd, worden in bescherming genomen. De 8 decembermoorden vallen niet onder de strekking van de bestaande wet, want die hebben te maken met mensenrechtenschendingen, met misdaad tegen de menselijkheid.

Santokhi wees erop dat de amnestiewetten die aangenomen zijn in Chili, Uruguay, Argentinië en Brazilië, stuk voor stuk worden teruggedraaid. Het Inter-Amerikaans Hof voor de Rechten van de Mens in Costa Rica heeft gesteld dat ze in strijd zijn met internationale verdragen. Suriname is juist toegetreden tot de Unasur. Al de landen waar de amnestiewetten teruggedraaid moeten worden, zijn lid van Unasur. Het Nieuw Front roept de samenleving op om alle democratische middelen te gebruiken om de rechtsstaat te beschermen. "Niemand staat boven recht en wet. De grondwet geldt voor iedereen. Het wetsvoorstel is in strijd met de grondwet", werd diverse malen benadrukt.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May