“Wijziging Amnestiewet 1989 is nutteloos”
21 Mar 2012, 13:00
foto
Sunil Oemrawsingh (rechts) na een zitting op Boxel in het 8 december strafproces.


De Stichting 8 december 1982 komt steeds meer tot de overtuiging dat de redenen die worden opgegeven in de initiatiefwet om amnestie te verlenen aan schuldigen die betrokken zijn bij de 8 december 1982 moorden, de lading niet dekken. Deze egoïstische wet zal misschien het belang van betrokkenen 'veilig stellen' maar het zal nationaal en internationaal op korte en lange termijn een grote nadeel vormen voor onze samenleving. Dit zegt Sunil Oemrawsingh, voorzitter van de stichting.

Hij voert de volgende zaken aan om zijn stelling te verdedigen:
a) Aanname van een motie in DNA om de 8 december moorden te onderzoeken en te vervolgen.
b) Het schriftelijk verzoek van de hoofdverdachte D.D.Bouterse om onderzoek in te stellen bij de procureur-generaal.
c) De conventie van DNA om direct noch indirect te bemoeien met zaken die aanhangig zijn bij de rechter.
d) Artikel 131 lid 3. 3. Elke inmenging inzake de opsporing en de vervolging en in zaken bij de rechter aanhangig, is verboden.
e) Het verwaarlozen van het belang van de nabestaanden en de inhumane opstelling van de initiatiefnemers om zonder voeling te houden bij deze directe belanghebbenden.

Moiwana-vonnis
Daarnaast speelt ook mee het Moiwana-vonnis uitgesproken door het Inter-Amerikaans Hof voor de Rechten van de Mens. Hierin is de Staat veroordeeld tot het nemen van een aantal maatregelen waaronder punt 'e' het volgende :
Suriname moet de 'Amnestiewet van 1989' intrekken en verklaren dat het van meet af aan (ab initio) nietig was.

De stichting maakt dit wereldkundig omdat zij vindt dat bij aanname van het initiatief de Amnestiewet van 1989 te wijzigen en het niet uitvoeren van deze maatregel uitgesproken door het Inter Amerikaans Hof, Suriname wederom in een verwijtbare en schuldige positie komt en de ontwikkeling van ons land zal tegenhouden.

Intrekken initiatiefwet
De stichting doet een beroep op de initiatiefnemers van het wetsvoorstel deze in te trekken en zich deskundig te laten informeren over de consequenties van deze aanname voor onze rechtsstaat. Daarnaast doet zij een beroep op de samenleving en de initiatiefnemers in het bijzonder om deze kwestie in harmonie op te lossen en niet onder bedreiging zoals is verwoord in de memorie van toelichting: "Ons land dringend behoefte heeft aan acceleratie van zijn ontwikkeling en de gezamenlijke aanpak van een aantal nieuwe,maar zeer ernstige vraagstukken over onze toekomst en zelfs onze overleving. Ons oude en recente geschiedenis heeft ons genoeg lessen geleerd dat geweld plegen waardoor onze overleving als individu of als samenleving geen perspectief biedt".

De stichting stelt vast dat aanname van deze wijziging nutteloos zal blijken maar rekent erop dat de meerderheid van de volksvertegenwoordigers gedreven zullen worden door het belang van de nabestaanden, de rechtsstaat en het geweten van ons volk.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May