Parlementariërs verdeeld over rechterlijk vonnis Sasur
16 Mar 2012, 03:00
foto


Stichting Auteursrechten Suriname (Sasur) heeft volgens verschillende parlementariërs niet in strijd gehandeld met het recht. De beslissing van de rechter om de beschikking van de minister van Justitie en Politie op te schorten, vinden zij dan ook terecht. Andere leden van het parlement menen dat de rechter voorbij gaat aan de maatschappelijke realiteit.

“De regering had er rekening mee moeten houden dat we in een rechtsstaat leven”, stelt Ronny Asabina (fractieleider BEP). André Misiekaba (Mega Combinatie/NDP) en Patrick Kensenhuys (Nieuw Front/NPS) hebben een totaal andere opvatting. “Ik vind dat de rechter buiten de maatschappelijk realiteit vonnis heeft gewezen”, zegt Misiekaba. Volgens hem zijn er nu al teveel vonnissen die aanduiden dat de rechterlijke macht daarmee geen rekening houdt. Volgens Misiekaba zou een rechter zich constant bezig moeten houden met wat er in de maatschappij leeft.

Ivoren toren
“Natuurlijk is het de rechter die bepaalt en dat respecteren wij, maar we verwachten niet van rechters dat ze in een ivoren toren functioneren. Ik kan best begrijpen dat de rechter me deze uitspraak niet in dank zal afnemen, maar we mogen onze mening geven en kritiek leveren. Ik vind dat de staat in hoger beroep moet gaan tegen dit vonnis”, zegt Misiekaba die er aan toevoegt dat zijn mening geenszins de rechtsstaat krom maakt.

Asabina zegt dat er nergens bewijs kan worden gevonden dat Sasur tegen de wet handelt. “De vraag is wel of we in Suriname zo ver zijn om een instituut als Sasur te hebben. Er is nooit gewerkt aan de basisvoorwaarde voor Sasur. We hebben in Suriname geen platenmaatschappij maar wel een Sasur. We hebben niet gewerkt aan bewustwording in deze kwestie”, vindt Asabina. Hij wijst erop dat dankzij Sasur, de Vereniging van Radio en Televisie directeuren in Suriname (VRTS) actief is geworden. Dat geldt ook voor de Vereniging van Organisatoren in Suriname en de recent opgerichte organisatie voor artiesten. “Die organisaties worden opgericht niet om in de eerste plaats de kwaliteit van hun product te verhogen, maar om het eigen belang veilig te stellen.

Harish Monorath (Nieuw Suriname) vindt dat de regering het vonnis aan zichzelf te wijten heeft. “De regering heeft verkeerd gehandeld door de uitvoeringsbeschikking van Sasur in te trekken. Deze kwestie zou makkelijk zijn opgelost als de regering die stichting had ontbonden, want daar heeft zij het recht toe”, zegt Monorath. Het ontbinden zou moeten gebeuren omdat volgens hem Sasur geen verantwoording kan geven over de financiële middelen die zij uit de gemeenschap haalt. Monorath meent dat Sasur nu de regering financieel verantwoordelijk kan stellen voor niet betaalde rechten en een claim indienen. Overigens vindt ook Monorath dat de rechter buiten de maatschappelijke realiteit heeft gehandeld.

Asiskumar Gajadien (Nieuw Front/VHP) die eerder van mening was dat de uitvoeringsbeschikking van Sasur moest worden ingetrokken, zegt het oordeel van de rechter te respecteren. “Waar ik voor ga is ordening. Dat moet wel gebeuren als een bemiddelingsbureau als Sasur in het leven wordt geroepen, maar in de praktijk is dat niet gebleken met deze stichting. Er zijn juist spanningen ontstaan. De regering zal door met in acht neming van regels en wetten daaraan moeten werken”, voert Gajadien aan.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May