Green Heritage Fund vraagt aandacht voor olievervuiling
12 Mar 2012, 19:30
foto
Dolfijnen in de Surinamerivier. (Foto: Sylva Koemar/Green Heritage Fund Suriname)


De milieuorganisatie ‘Green Heritage Fund Suriname’ ziet graag dat overheden, instanties maar vooral bedrijven die bezig zijn in de olie-industrie meer aandacht gaan besteden aan eventuele olievervuiling op land en in de rivieren. Het gaat om het leefmilieu van verschillende planten- en diersoorten.
De voorzitter van Green Heritage Fund Suriname, Monique Pool, zegt dat haar organisatie vooraf een discussie wil aanwakkeren. Wanneer eventueel een olievervuiling plaatsvindt is het nodig te weten wie wat doet, hoe onze biodiversiteit te beschermen en hoe eventuele schoonmaak moet plaatsvinden.

Op uitnodiging van Green Heritage Fund hebben Trinne Hammer-Jensen van het zeehonden crèche Lenie Hart in Nederland, een presentatie gegeven over olievervuiling en de gevolgen daarvan voor met name zeehonden en dolfijnen. Zij besprak de verschillende soorten systemen hoe bij een olievervuiling op zee, de dieren beschermd kunnen worden en hoe de schoonmaak zou kunnen plaatsvinden. Jensen besteedde ook aandacht aan de ziekten die door een olievervuiling de dieren kunnen treffen.

Aanzet
Michael Amafo docent zeerecht aan de universiteit van Suriname, zegt ervan op de hoogte te zijn dat er een plan bestaat in Suriname voor wanneer er een olievervuiling heeft plaatsgevonden. Voldoende wetgeving hierover is er volgens hem niet. Ook zou Suriname niet alle relevante internationale verdragen hierover nog hebben geratificeerd.

Pool hoopt met deze presentatie een aanzet te hebben gegeven na te denken over olievervuiling en wat daaraan te doen. De presentatie is gehouden voor onder andere vertegenwoordigers van de overheidsdepartementen, studenten van de Anton de Kom Universiteit van Suriname en het Nationaal Instituut voor Milieu en Ontwikkeling in Suriname.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May