Het kan nog alle kanten op met blokvormingen
11 Jan 2010, 00:15
foto


Nieuwsanalyse

De politieke kaarten zijn vier maanden voor de verkiezingen nog lang niet geschud. De verkiezing van mei 2010 kenmerkt zich door grote verschuivingen in het hobbelige politieke landschap. Bij veel partijen is het nog niet duidelijk in welke formatie de verkiezing ingegaan zal worden.

De Megacombinatie, de eerste bundeling die ontstaan is voor de verkiezingen van 2010 is niet in tact gebleven. Het is tot een breuk gekomen met Basispartij voor Vernieuwing en Democratie en Nieuw Suriname is toegetreden tot deze alliantie die verder gevormd wordt door de NDP, de KTPI en de PALU.
De A-Combinatie (BEP, ABOP en Seeka) heeft meegedeeld in deze formatie deel te zullen nemen aan de verkiezingen.

Nieuw Front voor Democratie en Ontwikkeling

Paul Salam Somohardjo, voorzitter van Pertjajah Luhur (PL) legde zijn kaarten op 6 januari 2010 op tafel. Hij wil een betere positionering en denkt goed te zijn voor tenminste tien zetels. De PL heeft nu zes zetels in het parlement. Deze partij wil een derde positie in Paramaribo en in Nickerie de tweede plaats, de plek waar Carmelita Ferreira van de NPS, tijdens twee verkiezingen is gekozen.
Somohardjo weet dat zijn hoge eisen niet vervuld zullen worden. Als hij toch met deze eisen komt, betekent het dat hij eigenlijk uit het Nieuw Front wil stappen. Hij doet het op deze manier om geen verwijten te krijgen, terwijl het voor iedereen duidelijk is dat PL een eigen koers wil opgaan. Somohardjo denkt dat zijn partij meer zetels kan binnenhalen als hij uit het Nieuw Front gaat. Dan heeft hij een betere onderhandelingspositie en kan harde eisen stellen.
Intussen roert de NPS-afdeling Paramaribo zich, want met goed fatsoen kan de NPS niet naar de pijpen van PL blijven dansen. De partij is al behoorlijk geschaad door de taferelen rond het gronduitgifte beleid en de vele spanningen die er waren.
De Surinaamse Partij van de Arbeid deelt mee dat ze goed is voor drie tot vijf zetels en wil in Nieuw Front verband de verkiezing ingaan. Deze partij heeft weinig andere keuzen na de celstraf tegen de toenmalige voorzitter Siegfried Gilds en de smijterij met modder tussen de groep Guno Castelen (nu voorzitter) en Clifford Marica.

Aftastende gesprekken

De NPS voert gesprekken met DA’91 en Trefpunt 2000 maar er nog geen resultaten.
De VHP praat met de Unie van Progressieve Surinamers (UPS) die het Middenblok vormt met de PSV. In UPS is de ruzie tussen voorzitter Henri Ori en Radjen Kisoensingh hoog opgelopen. Kisoensingh haalde flink uit naar Ori en is bezig met een politieke beweging.

Nog geen stabiele situatie in A1

In A1 werken de Politieke Vleugel van de FAL (PVF), Trefpunt 2000 en Pendawa Lima samen. DA’91 en D-21, die samen de verkiezingen van 2005 waren ingegaan, maken geen deel meer uit van deze combinatie.
Bij de PVF gaat Jiwan Sital met politiek pensioen. Dit zal gebeuren na de begrotingsbehandeling van 2010. De zetel van Sital in Saramacca, is niet veilig gesteld voor PVF. Vijf jaar geleden is Sital mede door stemmen van D-21 gekozen.
Soedeschand Jairam, die in Nickerie is gekozen, zal waarschijnlijk de partij gaan leiden. Het vertrek van Sital is een aderlating voor PVF, zeker zo kort voor de verkiezingen.
Er wordt al afgetast of er een blok gevormd kan worden met Pertjajah Luhur en D-21. Dit zou betekenen dat in Nickerie en Saramacca deze nieuwe combinatie kan rekenen op de zetels die nu door A1 worden bezet.

Samenwerking nodig

Het kan nog alle kanten opgaan met de blokvorming. Er is veel wantrouwen binnen de politiek en de verdeeldheid is enorm. Bij deze verkiezingen kan het alle kanten uitgaan. Het is voor velen erop of eronder.
In elk geval is het duidelijk dat zoals de situatie er nu voor staat geen enkele combinatie in staat is een meerderheid in het parlement te halen. Om een regering te kunnen vormen moet er samengewerkt worden. Net als in 1996, 2000 en 2005 zullen de president en de vice president in de Verenigde Volks Vergadering worden gekozen. In het parlement moeten de president en de vice-president met tweederde meerderheid worden gekozen. Dat is moeilijk te realiseren. Daarom zijn de DR- en de RR-zetels van belang. Die zullen doorslaggevend zijn bij de verkiezing van de president en de vice-president.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May