30.000 jaar oude ijsplant herboren
21 Feb 2012, 10:30
foto
De Silene stenophylla is de oudste plant die is geregenereerd. (Foto: National News and pictures)


Het is Russische wetenschappers gelukt om een 30.000 jaar oude plant uit de ijstijd ‘nieuw’ leven te geven. Het experiment werd uitgevoerd met vruchten en zaden uit het hol van een Siberische eekhoorn, die in de permafrost vastzaten.


Van het weefsel van de vruchten en zaden uit de schatkamer van de eekhoorn, is een team Russische wetenschappers erin geslaagd om de hele plant te regenereren. Het baanbrekend experiment maakt de weg vrij om andere uitgestorven soorten te doen herleven.

De Silene stenophylla is de oudste plant die is geregenereerd, zeggen de onderzoekers. Het is een vruchtbare plant, die witte bloemen produceert en kiemkrachtige zaden draagt. Het experiment bewijst dat de permafrost dient als een natuurlijke bewaarplaats voor de oude vormen van leven, stellen de Russische onderzoekers. Hun bevindingen zijn vandaag gepubliceerd in het blad Proceedings van de Nationale Academie voor Wetenschappen van de Verenigde Staten van Amerika.
"Het is voor ons van essentieel belang om de permafrost studie voort te zetten, op zoek naar een oude genetisch zwembad. Eén van het reeds bestaand leven dat hypothetisch al lang is verdwenen van de aardoppervlakte," zeggen de wetenschappers in het artikel.

Jongere planten

Canadese onderzoekers hadden eerder al een aantal significant jongere planten uit zaden gevonden in holen geregenereerd. Het Russisch onderzoeksteam herstelde de vrucht na onderzoek van tientallen fossiele holen verborgen in de ijsafzettingen op de rechteroever van de lagere Kolyma rivier. De sedimenten zijn ouder dan 30.000 jaar en waren stevig op elkaar gemetseld en vaak gevuld met ijs, waardoor er geen doorgang van water mogelijk was. Zo was er een natuurlijke bevriezing kamer volledig geïsoleerd van het oppervlak gecreëerd.

"De eekhoorns graven de bevroren grond om hun holen te bouwen, ongeveer zo groot als een voetbal. Die wordt dan bekleedmet hooi en daarna de vacht van de dieren die zorgen voor een perfecte opslagkamer,” legt Stanislav Gubin uit. Hij is één van de auteurs van de studie en is jarenlang bezig geweest met het doorzoeken van het gebied naar eekhoorn holen. "Het is een natuurlijke ijsbank."

Mammoet resten
De holen liggen 38 meter onder het huidige oppervlak in lagen waarin botten van grote zoogdieren, zoals de mammoet, wolharige neushoorn, bizons, paarden en herten voorkomen.
Gubin zegt dat de studie heeft aangetoond dat weefsel voor tienduizenden jaren in ijs kan worden behouden. Het onderzoek opent de weg naar de mogelijke wederopstanding van zoogdieren uit de ijstijd.
"Als we geluk hebben, kunnen we een wat bevroren eekhoorn weefsel vinden", merkt Gubin op "En dit pad kan ons helemaal leiden naar de mammoet."

Japanse wetenschappers zijn al in hetzelfde gebied op zoek naar overblijfselen van de mammoet blijft, maar Gubin hoopt dat de Russen de eersten zijn om een aantal bevroren dierlijke weefsel te vinden die kunnen worden gebruikt voor regeneratie. "Het is ons land, we zullen proberen om ze eerst te vinden."
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May