Politie staakt: Golf van misdaad dreigt carnaval Rio
11 Feb 2012, 18:00
foto


De Braziliaanse politie in Rio de Janeiro staakt. Daarmee riskeert zij een golf van misdaad enkele dagen voordat de beroemde carnaval strandfeesten van de stad beginnen.

Salvador, de derde grootste stad van Brazilië, is al getroffen door een golf van criminaliteit sinds de politie vorige week het werk heeft gestaakt. De staking in Rio zal naar alle waarschijnlijk de overheid dwingen om duizenden legertroepen in te zetten, net als in Salvador.

Honderdduizenden toeristen zullen volgende week neerstrijken in Rio voor de carnaval optochten van schaars geklede vrouwen dansend op samba bands en rauwe straatfeesten voor de jaarlijkse vastenperiode. Zowel Rio en Salvador zijn twee van de twaalf Braziliaanse steden die gastheer zullen zijn van het WK voetbal 2014. De politie stakingen doen de vrees voor de veiligheid en de bezorgdheid over de ontoereikende infrastructuur voor het wereldwijde sportevenement in het grootste land van Latijns-Amerika alleen maar toenemen. Rio zal ook gastheer zijn van de Olympische Spelen in 2016.

Kritiek
Het WK zal naar verwachting maar liefst 600.000 buitenlandse bezoekers aan trekken over twee jaar. Het wereldvoetbalorgaan Fifa had al kritiek geleverd op de voorbereidingen van het land op het evenement. De Braziliaanse autoriteiten wringen zich in allerlei bochten om ervoor te zorgen dat de veiligheid zaken niet nog ingewikkelder maakt.

Duizenden politieagenten, brandweerlieden en gevangenisbewakers gingen over tot staken om hun eis voor hogere lonen kracht bij te zetten. Het was niet meteen duidelijk hoeveel van de 70.000 werknemers op die posten zouden meedoen aan de stakingsoproep. Autoriteiten in Rio hebben gezegd dat 14.000 legertroepen klaar staan om de stad te beschermen tegen de golf van moorden, plunderingen en vandalisme, die Salvador trof nadat één vijfde van de 31.000 agenten van de Noordoostelijke staat Bahia het werk neerlegden op 31 januari.

Vandalisme politie
Een deel van het vandalisme in de stad zou door de politie zelf zijn gepleegd. Dat maakt de onderhandelingen met de Staat gecompliceerd. De stakers eisen dat de eventuele misdaden die ambtenaren tijdens de staking hebben gepleegd worden kwijtgescholden. De autoriteiten weigeren dat.

President Dilma Rousseff, die eind vorige week 3.000 federale troepen naar Bahia heeft gestuurd om de orde te herstellen, ondersteunt de onwil van de overheidsfunctionarissen om amnestie te overwegen. "Er kan geen amnestie gelden voor illegale handelingen, misdrijven tegen eigendom, misdrijven tegen personen, misdrijven tegen de openbare orde," zei Rousseff donderdag tijdens een bezoek aan Pernambuco, de naburige staat van Bahia. Een dergelijke amnestie, voegde ze eraan toe, zou leiden tot "een land zonder regels."

Carnaval gaat door
Hoewel veel Brazilianen het lot van de politie begrijpen, veroordelen het grote publiek en regeringsleiders de chaos die is veroorzaakt door de staking. De lonen van de politie zijn laag in vergelijking met veel werknemers in de particuliere sector.

"Het is niet mogelijk voor degenen die geld en wapens krijgen voor bescherming van de mensen, om die wapens tegen hen te gebruiken", zei minister van Justitie Jose Eduardo Cardozo. De federale regering, voegde hij eraan toe, zou indien nodig meer troepen en extra middelen inzetten in andere staten om ervoor te zorgen dat de chaos zich niet verspreidt. Carnaval, voorspelde hij, zal doorgaan "met absolute rust." Carnaval begint 17 februari en duurt tot en met 21 februari.

Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May