Nieuw Suriname tegen loting op Medische Faculteit
08 Feb 2012, 22:00
foto
Harish Monorath (Nieuw Suriname)


Nieuw Suriname (NS) pleit voor het afschaffen van de numerux fixus op de Medische Faculteit. Bestuurslid Harish Monorath zegt aan Starnieuws dat bekeken vanuit het onderwijs als de gezondheidszorg er bij NS kritiek is op deze regeling, waar jaarlijks maar 30 studenten tot de de medische studie wordt toegelaten. “We geven als derdewereldland onze kinderen geen kans en lossen ook het probleem van het tekort aan artsen niet op,” zegt Monorath. In De Nationale Assemblee hebben diverse assembleeleden vragen hierover gesteld.

Volgens de officiële cijfers heeft Suriname op elke 10.000 burgers 16 artsen en nog niet eens één specialist. Normaal gebruik in de wereld is dat er op elke 100 burgers een arts is. Volgens Monorath hoeft het voor Suriname niet zo scherp getrokken te worden gezien de kleine bevolkingssamenstelling. “Wij kunnen het best doen met een arts op elke 200 burgers”, zegt hij. Waar in Suriname rekening mee gehouden moet worden, is de grote spreiding van de bevolking over het grondgebied. Suriname telt nu ongeveer ruim 800 artsen.

Veel ellende
Monorath zegt dat het tekort aan artsen doorwerkt op alle niveaus en sectoren die te maken hebben met volksgezondheid. “Het niet op tijd kunnen behandelen van patiënten, fouten bij de Spoedeisende Hulp, late toedienen van bloedverdunners, lange wachtlijsten, mensonterende behandeling die mensen krijgen als ze naar de dokter gaan”, zegt de politicus.

Jaarlijks dienen tussen de 90 en 100 studenten zich aan voor de studie. Door de loting die plaatsvindt, komt het vaak voor dat juist de studenten die voor arts willen studeren buiten de boot vallen. Monorath vindt dat de loting op niks is gebaseerd. “Dat is geen goed criterium ook al wordt het in de rest van de wereld ook gebruikt. Wij zeggen dat we een land in opbouw zijn en het niet nodig is. Minister Celsius Waterberg van Volksgezondheid heeft aangekondigd dat er een uitbreiding komt van 30 naar 40 studenten die zullen worden toegelaten. Monorath vindt dat dit ook niet gebaseerd is op reële gronden.

Niet genoeg faciliteiten
Het grootste probleem van de opleiding is dat de ziekenhuizen niet genoeg faciliteiten hebben om de studenten op te vangen. Monorath zegt dat het aantal studenten dat afhaakt in het eerste en het tweede leerjaar ook groot is waardoor niemand na zes tot acht jaar wordt toegelaten als arts.

Monorath pleit ook voor het ontwikkelen van een nieuw curriculum op de opleiding geneeskunde. “Er zijn veel vakken die studenten niet aankunnen en de studie verlaten. Dat is het geval bij geneeskunde als bij fysiotherapie”, zegt hij. Voor Nieuw Suriname zal dit een stokpaardje zijn bij de begrotingsbehandeling die nu gaande is in De Nationale Assemblee.

Wilfred Leeuwin
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May