Column: Ni Hao
23 Jan 2012, 10:00
foto
Aurora Carlson CCTV


Ik ben verleid door een jonge, sexy blonde meid, Aurora Carlson. Ik had er aanvankelijk geen zin in, maar Aurora is zo imponerend dat ik niet anders kan. Ze leert me Chinees voor beginners.
“Ni Hao” = “Hallo”.
“Wo jiao Sandew Hira” = “Mijn naam is Sandew Hira”.

China is een opkomende wereldmacht en dat merk je bij Aurora. Ze werkt voor China Central Television www.cctv.com de CNN van China. Op een hotelkamer in Mauritius keek ik voor het eerst elke dag naar CCTV. Het is allemaal in perfect Engels, gepresenteerd door moderne jonge Chinezen.
In Nederland kan ik dit kanaal niet ontvangen, maar op internet is het prima te volgen.
Waarom is CCTV interessant? Het laat zien hoe een nieuwe supermacht in opkomst kijkt naar de wereld.

CCTV is de spreekbuis van de Chinese regering. Ze geeft elke dag nieuws over ontwikkelingen in de wereld. Haar website is niet gericht op Chinezen, maar op niet-Chinezen.
Een onderdeel van de website is een online programma om Chinees te leren. Aurora is de verleidelijke westerling die je via videofilms een cursus Chinees voor beginners verzorgt.

De website bevat de dagelijkse uitzendingen van CCTV voor een buitenlands publiek. Er is niet alleen uitzendingen in het Engels, maar ook in het Spaans, Frans en tal van andere talen. Ze richten zich op allerlei doelgroepen: mensen die geïnteresseerd zijn in de Chinese cultuur, het land, geschiedenis etc. Voor die mensen is Aurora bedoeld. Maar het meest interessant is eigenlijk hoe de Chinese machthebbers de wereld analyseren. Dat zie je niet zozeer in de nieuwsuitzendingen. Die zijn tamelijk feitelijk, niet zo ophitserig als CNN. In de nieuwsuitzendingen proberen ze het nieuws te brengen vanuit beide kanten van een conflict. Maar tegenwoordig hoef je niet bij CNN of CCTV, maar hebben in ieder groot conflict de partijen hun eigen website. Als ik het Midden-Oosten wil analyseren, dan volg ik Al-Manar TV, de zender van de Libanese Hezbollah, om hun perspectief op de regio te volgen. De Engelstalige Al-Jazeera is verworden tot een Arabische versie van BBC World.

CCTV is interessant vanwege een bepaald onderdeel: de opinie-vorming. Daarin komen Chinese specialisten aan het woord die hun analyse opgeven van wereldvraagstukken: politiek, economie, bedrijfsleven, technologie etc.
Het is fascinerend om te zien hoe een supermacht in wording voorzichtig manoeuvreert.
Zo geeft professor Sun Zhe uit Beijing een analyse van hoe zij kijken naar de nieuwe Amerikaanse defensie strategie na de terugtrekking van de Amerikaanse troepen uit Irak. Sun Zse merkt op dat Amerika’s militaire macht nauw verbonden is met hun economische macht. Die economische macht is behoorlijk geslonken en noodzaakt tot verdere bezuinigingen op militaire uitgaven. Hun verandering in militaire strategie, aldus Sun Zhe, moet je niet alleen bekijken vanuit de analyse van de brandhaarden in de wereld, maar ook vanuit de vraag: wat is er nog over van Amerika als supermacht.

China’s invloed in de wereld is nu vooral economisch. China was tot voor kort de industriële fabriek van de wereld. “Made in China” betekende dat de schoenen en ijskasten in China werden geproduceerd.
Maar in de toekomst zal “Made in China” betekenen “Invented in China”. De Chinezen investeren enorm in technologie. Dat komt het duidelijks tot uiting in het kroonjuweel van technologie, dat is de ruimtevaarttechnologie. China heeft grote ambities én geld om die ambities waar te maken. Ze wil een eigen ruimtestation bouwen. Ze wil Mars exploreren. En daarvoor richt ze haar universiteiten en onderzoekscentra in om research te doen. Daar zullen in de toekomst de nieuwe uitvindingen vandaan komen. Nu al is in China Baidu.com, de Chinese zoekmachine, in China groter dan Google. De eigenaar, de internet ondernemer Robin Li, is met 9 miljard dollar de rijkste Chinees van China. Hij studeerde in Beijing en in Amerika.
Het is een kwestie van tijd dat dit soort ondernemers met hun uitvindingen, technologie en investeringen de concurrentie zullen aangaan met de giganten uit het Westen.

Andere supermachten in opkomst zoals India en Brazilië zijn nog niet zo ver als China. Ik heb daar althans nog geen eigen versie gezien zoals CCTV, maar misschien heb ik niet goed genoeg gezocht. Ik heb ze in ieder geval niet in de hotelkamers gezien waar ik geweest ben.

De Chinese opmars in de wereld is een wezenlijk kenmerk van de 21ste eeuw. Het kan geen kwaad om te volgen hoe de Chinezen zelf hiernaar kijken.

Sandew Hira
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May