Advies intrekking beschikking Sasur in 2006 en 2009
16 Jan 2012, 13:50
foto


Het advies om de beschikking van Stichting Auteursrechten Suriname (Sasur) in te trekken is in 2006 en 2009 gegeven. Deze adviezen zijn naast zich neergelegd. Nu wordt weer geëist om de auteursrechten in te trekken.

De Staatsraad, als hoogste adviescollege van de president, adviseerde al in 2006 dat de beschikking die aan Sasur is gegeven, in te trekken. Het advies werd gegeven nadat ruim 18 punten in overweging zijn genomen. Het advies hield mede in een juist onderzoek naar het functioneren van Sasur. Daarmee moest ook de werkgelegenheid van de amusementswereld worden beschermd tegen onnodige hoge kosten. In het advies staat dat er een herschikking moest komen van de voorwaarden waaronder Sasur opereert. De stichting zou wel de garantie krijgen dat na het onderzoek en herschikking van de voorwaarden de beschikking zou worden heruitgegeven.

Probleem erger geworden
Voormalig hoofd van de afdeling ‘Intellectuele Eigendommen’ Yvonne Roeplal en advocaat van de Vereniging van Radio- en Televisiebedrijven in Suriname (VRTS) Anoeschka Debipersad zeggen aan Starnieuws dat in plaats van het advies van de Staatsraad op te volgen de regering toen gekozen heeft om een raad van toezicht te benoemen bij Sasur. Dit zou het probleem hebben verergerd.

Ook Roeplal had negatief geadviseerd tegen Sasur. Kort daarop werd zij vervangen. “Met de voorgestelde wetgeving voor industriële eigendommen, octrooi en modellen en auteursrechten waarmee ik bezig was, is niets meer gedaan”, zegt zij. Roeplal heeft toen ook een bemiddelingsbureau voorgesteld met een nationaal karakter, dan de stichtingsvorm waarin Sasur opereert. “Het moest in de eerste plaats zijn het beschermen van je muziekindustrie en het ontwikkelen daarvan”, zegt zij.

Juridische mogelijkheden
Debipersad zegt dat in 2005, op de valreep, de beschikking door toenmalig minister Siegfried Gilds is verleend aan Sasur. Zijn opvolger Chan Santokhi heeft toen de beschikking herbevestigd voor onbepaalde tijd. De raad van toezicht die Santokhi had ingesteld, adviseerde toen ook al intrekken van de beschikking van Sasur. Hierop volgde het advies van de Staatsraad. Volgens de jurist is het wel mogelijk via de procureur generaal Sasur te ontbinden. Zij kiest er liever voor de ministeriële beschikking te laten intrekken. “Laat Sasur dan als particuliere stichting verder gaan en bemiddelen voor personen en organisaties van wie het wel draagvlak heeft”, zegt Debipersad.

Andere organisatie belasten
Nadat de VRTS over Sasur in 2009 bezwaar had aangetekend tegen Sasur, vroeg de toenmalige vicepresident Ramdin Sardjoe advies aan minister Santokhi van Justitie en Politie. Beleidsadviseur rechtshandhaving en criminaliteitsbestrijding, Chandra Algoe deed toen eveneens een voorstel waarmee niets is gedaan.

“Om uit deze langdurige impasse te geraken wordt mijnerzijds het navolgend voorstel gedaan: Met een nieuw bureau voor muziekauteursrechten beginnen, waarbij de juiste organisatievorm en organisatiestructuur gehanteerd wordt. Dit bureau mag een overheidsbureau zijn. De wetgeving verzet zich er niet tegen dat een muziekauteursrechten 'government owned' is. Hierbij is vereist dat de verleende toestemming aan Sasur wordt ingetrokken”, aldus Algoe.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May