Suriname heeft welvaartfonds als appeltje voor de dorst
12 Jan 2012, 18:00
foto
Gillmore Hoefdraad, president van de Centrale Bank van Suriname.


Suriname heeft voor het eerst in zijn geschiedenis een begin gemaakt met het opzetten van een welvaartsfonds. “Een appeltje voor de dorst, voor moeilijke tijden en vooral voor onze toekomstige generatie”, zegt Gillmore Hoefdraad, president van de Centrale Bank van Suriname (CBvS).

“In alle up-periodes die we hebben gehad in onze geschiedenis - en dat gaat terug tot in de tijd van de balata, de bauxiet in de begin jaren 70 en de hoge de hoge goudprijzen - is dit nooit eerder gebeurd. Ik geloof dat dit nu de juiste stap is,” zegt Hoefdraad in gesprek met Starnieuws. Het fonds begint met een voor Surinaamse begrippen “mooi bedrag van US$ 20 miljoen”.

Veilig stellen fonds
De gelden voor dit fonds komen uit de extra opbrengsten uit de mijnbouwsector als gevolg van de gunstige marktprijzen voor olie en goud. Volgens minister Adeline Wijnerman (Financiën) is de regering nu ook verplicht om alle overschotten van staatsfinanciën in dit fonds te deponeren. Volgens haar worden op deze manier de opbrengsten uit de mijnbouwsector gestabiliseerd en worden macro-economische fluctuaties beperkt. Hoefdraad zegt dat de bank bezig is met het maken van wetgeving om dit fonds veilig te stellen. “Het fonds is eigendom van het land voor tijden van nood en de toekomstige generatie. Als we kijken naar het verleden, hebben we bij economische meevallers nooit aan de toekomstige generatie gedacht . Ik denk dat dit een belangrijke stap is”, zegt hij.

Het welvaartsfonds mag volgens Hoefdraad onder geen voorwaarde deel uitmaken van de monetaire reserves van het land of direct ter beschikking staan van het uitgavenbeleid van de regering. Hiervoor is de bank bezig met wetgeving om dat te garanderen. Dit soort welvaarts- of stabiliteitsfondsen kunnen eventueel alleen aangesproken worden in tijden van nood, een onverwachte natuurramp, extra upgraden van een educatieplan, maar zeker niet voor het financieren van beleidsmaatregelen die op de begroting van de regering staan. “Het aanspreken van het fonds als dat nodig is, is vooral geen beslissing die de regering alleen neemt, maar het parlement dat dan nog rekening moet houden met de restrictie die de wet hiervoor aangeeft “, legt Hoefdraad uit.

Garantiestelling
Het welvaartsfonds is volgens Hoefdraad ook een garantiestelling voor de wereldmarkt. Als de wereldeconomie een plotselinge val maakt met effecten op Suriname, kan uit dit fonds worden geput om lopende projecten te financieren. “We zijn een kleine open economie die enorm schommelt. Elk probleem dat zich voordoet in de wereld, kan effect op ons hebben”, stelt Hoefdraad. Hij zegt dat het fonds in het algemeen toekomstgericht is.

“Nu gaat het redelijk goed. Het fonds is als een appeltje voor moeilijke tijden. Als er iets gebeurt, moeten we in elk geval op hetzelfde niveau verder kunnen gaan." Om deze reden is het voor Hoefdraad belangrijk dat dit fonds volgens de wet die komt steeds verder wordt opgebouwd. “Het niet verkwanselen van de opties die we op dit moment hebben en zeer zorgvuldig omgaan met wat we uit die opties krijgen is belangrijk”, zegt de bankpresident.

Wilfred Leeuwin
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May