90 dagen krediet voor olie uit Venezuela
04 Jan 2012, 04:00
foto
De presidenten Desi Bouterse en Hugo Chávez van Venezuela spraken in november 2010 in Paramaribo over de Petrocaribe-deal.


Vannacht is een schip binnengekomen uit Venezuela met 30.000 barrels diesel en 10.000 barrels gasoline aan boord. Dit is het resultaat van de Petrocaribe-deal met Venezuela. Er is een verkoopovereenkomst getekend tussen Staatsolie en de Venezolaanse Oliemaatschappij PDVSA onder Petrocaribe. De olie wordt betrokken tegen wereldmarktprijzen, maar er is een krediet van negentig dagen. De olierekening werd tot nu toe contant afgerekend.

Het kabinet van de president deelt mee dat de olie bestemd is voor SOL, Suritex en Staatsolie. Na de kredietperiode, zal een deel van de waarde van de olie, afhankelijk van de wereldmarktprijs, via de ALBA Bank, een financierings- en ontwikkelingsinstituut van Venezuela, in een in Suriname te beheren Petrocaribe-Fonds gestort worden. Dit fonds zal beheerd worden door een commerciële bank in Suriname onder supervisie van een Board van Surinaamse deskundigen.

Projecten
De middelen uit het fonds zullen worden aangewend voor sociale en ontwikkelingsprojecten op basis van duidelijke geformuleerde criteria die passen in het ontwikkelingsbeleid van de regering. Deze projecten zullen bijdragen aan verbetering van sociaal-maatschappelijke en economische positie van de lokale bevolking, bevordering van de werkgelegenheid en vergroting van het Bruto Binnenlands Product.

Via het Alba Alimentos Fund, een Fonds ter bevordering van de ontwikkeling van de landbouwsector, kunnen ook projecten worden gefinancierd die de agrarische ontwikkeling in de lidlanden bevordert. De producten uit de agrarische industrie mogen dan ingezet worden als middel om de olierekening te compenseren.
Participatie in de Petrocaribe-overeenkomst brengt ook onderlinge regionale samenwerking teweeg met de nodige voordelen van dien. Venezuela en de lidlanden van Petrocaribe maken zijn bezig met afspraken over de levering van ureum en de ontwikkeling van de petrochemische industrie.

Lange geschiedenis

Op 29 juni 2005 tekenden 14 landen, waaronder Suriname, de 'Energy Agreement Petrocaribe', een initiatief van Venezuela. In de loop der jaren zijn nog 4 landen toegetreden.
Op 6 september 2005 tekenden Suriname en Venezuela de bilaterale overeenkomst. Suriname kan op basis van deze overeenkomst maximaal 10.000 barrels per dag aan olieproducten betrekken tegen gunstige financieringsvoorwaarden en tegelijkertijd worden fondsen gecreëerd voor de uitvoering van projecten die de sociaaleconomische ontwikkeling in de lidlanden bevorderen.

De regering zegt dat bij haar aantreden in 2010 het om een 'dode overeenkomst' ging. In november 2010 is een Steering Committee Petrocaribe ingesteld met deskundigen van de ministeries van Buitenlandse Zaken, Natuurlijke Hulpbronnen, Financiën, LVV en Staatsolie, onder leiding Etienne Boerenveen, met als instructie na te gaan indien en op welke wijze de overeenkomst met Venezuela kan worden geactiveerd. Dit op een voor Suriname verantwoorde wijze.

Diverse meetings hebben plaatsgevonden: technisch, ministerieel en op het niveau van staatshoofden. Ook zijn er belangrijke overeenkomsten getekend die de basis zullen leggen voor de energiezekerheid in Suriname en het verder ter hand nemen van de sociaal-economische ontwikkeling.
Op 2 december 2011 is er in Venezuela een Memorandum of Understanding getekend tussen de Surinaamse Surfuel N.V. en de Venezolaanse PDVSA om tot een joint venture te geraken voor de olie-importen en benodigde infrastructuur onder Petrocaribe. In aanloop naar de joint venture vinden de importen plaats via Staatsolie. Hiertoe hebben Staatsolie en de Venezolaanse PDVSA op 5 december 2011 een Verkoop-overeenkomst getekend.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May