“Visserij Centrum Commewijne, een juweeltje om te koesteren”
22 Apr 2010, 16:45
foto


Het Visserij Centrum Commewijne (VCC) heeft een gedaantewisseling ondergaan. De oever is aangepakt, er zijn bouwkundige werkzaamheden uitgevoerd en de steiger is hersteld. Manager Zojindra Arjune zegt dat de VCC een juweeltje is dat het koesteren waard is. De gerehabiliteerde visserijcentrum is vandaag opgeleverd. Het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij, zegt in een persbericht dat het kostenplaatje Euro 560.000 is. De Japanse overheid stelde Euro 60.000 beschikbaar, waarmee de steiger is aangepakt. Het ander deel van de financiering komt uit het Agrarisch Sector Fonds. Het uiteindelijk doel van het centrum is om het tot een volwaardige aanmeer plaats te maken die zichzelf bedruipt. VCC voorziet in een dringende behoefte van de kleinschalige visserij en de hele keten die eraan vastzit.

Prahlad Sewdien, voorzitter van de Suriname Seafood Association (SSA), deed een dringend beroep op de vissers om meer te halen uit hun product. “De visser neemt alle risico’s, komt aan wal en wil snel van zijn vis af.” Voor Sewdien is dat een verkeerde instelling. Nu maken niet de vissers maar anderen gebruik van de faciliteiten die het VCC biedt. “Je geeft iets uit handen, je moet meer risico’s durven nemen.” Hij adviseerde de vissers om de juiste partnerships aan te gaan om hun product en de sector op een hoger niveau te tillen.

Waarnemend LVV-directeur Edmund Rozenblad kon zich helemaal terugvinden in de oproep van de SSA-voorzitter. “Laat datgene wat is opgezet, zijn doel bereiken. In de verwerking zit het geld en het zweet van de arbeid van de visser.” Rozenblad hield de vissers voor dat zij verder moeten gaan en hun product moeten conserveren. Het ministerie van LVV heeft daartoe dan ook mogelijkheden gecreëerd en is vandaag het startsein gegeven voor de bouw van een model visrokerij op het complex van de VCC.

Binnen vijf maanden moet de eerste van de vier visrokerijen een feit zijn. De financiering van de rokerijen komt van Venezuela. Uit het ‘Petro Alimentos’ fonds dat in 2008 is opgezet is hiervoor 2 miljoen US dollar uitgetrokken. De andere rokerijen komen in Wanica, Coronie en Nickerie. De moderne visrokerijen bieden Suriname de mogelijkheid om wederom gerookte vis te exporteren. Sinds 2007 geldt er een verbod op dit Surinaams product voor de Europese markt, omdat het niet voldeed aan de nieuwe geldende normen.-.

(Bijschrift: Manager Zojindra Arjune van het Visserij Centrum Commewijne neemt de opgeleverde steiger op de Surinaamse manier in gebruik. Toeziend waarnemend LVV-directeur Edmund Rozenblad, disctricts commissaris van Commewijne Humphrey Soekimo en de vertegenwoordiger van de Japanse ambassade. Foto: LVV voorlichting)


Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May