Kritiek op arbeidsomstandigheden Rosebel/Iamgold
22 Dec 2011, 06:00
foto
Werknemers Rosebel Gold Mines voor de woonunit op de plant in Brokopondo.


Alleen in Suriname is het zo dat werknemers van Iamgold twee weken op de plant moeten wonen en een week naar huis mogen. De werknemers moeten twaalf uur per dag werken en delen met hun vieren een kleine woning. Assembleeleden vinden dat hier verandering in moet komen. Met de Amerikaanse multinational Newmont moet er zodanig worden onderhandeld dat er betere voorwaarden zijn voor de werknemers.

DOE-fractievoorzitter Carl Breeveld bracht deze kwestie tijdens de begrotingsbehandeling woensdag aan de orde. Hij kreeg bijval van assembleelid Rabin Parmessar die onlangs aan het hoofd van een parlementaire delegatie een bezoek had gebracht aan de plant van Rosebel Gold Mines/Iamgold in Brokopondo. Er is ook gesproken met de vakbond die ook een werkdag van 12 uren teveel vindt. Het overgrote deel van de werknemers is uurloner.

Koloniale periode
Parmessar zei dat wij terug zijn naar de koloniale periode, waar mensen in barakken woonden. Suralco heeft een dorp gebouwd in Moengo waar werknemers met hun gezinnen woonden. De werknemers uit Paramaribo die op Rosebel werken, zijn twee weken gescheiden van hun gezin met alle gevolgen van dien. De assembleeleden pleitten voor het bouwen van een dorp in Brokopondo, waardoor de werknemers met hun gezinnen daar kunnen wonen. Ook de werktijden moeten worden teruggebracht. Het ministerie van Arbeid, Technologische ontwikkeling en Milieu heeft toestemming gegeven voor de twaalf uren.

Assembleevoorzitter Jennifer Simons merkte op dat Suriname geen Soweto is. Breeveld en Amzad Abdoel wilden ook meer informatie van minister Jim Hok van Natuurlijke Hulpbronnen over het akkoord dat bereikt is over de hoofdlijnen van de uitbreiding van de goudmijn te Rosebel. Breeveld vroeg welke indicaties gegeven kunnen worden dat Suriname meer dan 5% aandelen kan verwerven.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May