Amerikaanse rechter: Nazi's werden beter behandeld dan uitgezette Venezolanen
In een omstreden hoorzitting ondervroeg de Amerikaanse rechter Patricia Millett de overheidsadvocaat Drew Ensign over de vraag of Venezolanen het doelwit waren van uitzetting op grond van een weinig gebruikte wet uit de 18e eeuw, de tijd hadden gehad om de bewering van de regering-Trump dat ze lid waren van de Tren de Aragua-bende te betwisten voordat ze op vliegtuigen werden gezet en naar El Salvador werden gedeporteerd.
"Nazi's werden beter behandeld onder de Alien Enemies Act dan in ons land het geval is", zei Millett, waarop Ensign antwoordde: "Wij betwisten de nazi-analogie zeker."
Vóór de inroeping van de Alien Enemies Act van 1798 door de regering-Trump, was de wet al drie keer in de Amerikaanse geschiedenis gebruikt. De laatste keer was om Japanse, Duitse en Italiaanse immigranten tijdens de Tweede Wereldoorlog te interneren en te deporteren.
De regering van Trump heeft het hof van beroep verzocht om een einde te maken aan het twee weken durende verbod van de in Washington gevestigde Amerikaanse districtsrechter James Boasberg, dat op 15 maart werd opgelegd, op het gebruik van de wet om de deportatie van vermeende Tren de Aragua-leden te rechtvaardigen zonder definitieve uitzettingsbevelen van immigratierechters.
Familieleden van veel van de gedeporteerde Venezolaanse migranten ontkennen de vermeende bendebanden. Advocaten van een van de gedeporteerden, een Venezolaanse profvoetballer en jeugdtrainer, zeiden dat Amerikaanse functionarissen hem ten onrechte hadden bestempeld als bendelid op basis van een tatoeage van een kroon die moest verwijzen naar zijn favoriete team, Real Madrid.
Millett, een benoeming van de Democratische president Barack Obama, is een van de drie rechters in een panel van het Amerikaanse Hof van Beroep voor het DC Circuit dat de uitdaging van de overheid tegen Boasbergs bevel hoort. US Circuit Judge Justin Walker, die werd benoemd door Republikein Donald Trump tijdens zijn eerste termijn als president, leek de argumenten van de overheid meer te steunen.
De derde rechter in het panel, Karen Henderson, werd benoemd door Republikeinse president George HW Bush. Het hof zei niet wanneer het uitspraak zou doen.
De zaak is een belangrijke test gebleken voor Trumps allesomvattende bewering van uitvoerende macht. Nu de Republikeinen een meerderheid hebben in zowel het Huis van Afgevaardigden als de Senaat en grotendeels achter de agenda van de president staan, zijn federale rechters vaak de enige beperking gebleken op Trumps golf van uitvoerende acties.
Nadat Boasberg de deportaties tijdelijk had stopgezet, riep Trump op tot de afzetting van de rechter in een proces dat tot zijn afzetting zou kunnen leiden. Als reactie hierop gaf opperrechter John Roberts van het Amerikaanse Hooggerechtshof een zeldzame verklaring af waarin hij Trump berispte en stelde dat beroepen, en niet afzetting, de juiste reactie zijn op meningsverschillen met rechterlijke beslissingen.
'Gepropt' in vliegtuigen
Trump heeft betoogd dat het de rechterlijke macht is, en niet zijn regering, die te ver gaat.
Tijdens de hoorzitting van maandag vertelde Ensign de beroepsrechters dat de uitspraak van Boasberg moest worden opgeschort, omdat de rechter niet het recht had om de beslissingen van de president inzake buitenlandse zaken in twijfel te trekken.
Walker vroeg Lee Gelernt, een advocaat bij de American Civil Liberties Union (ACLU) die een aantal Venezolaanse migranten vertegenwoordigt, om voorbeelden van eerdere zaken waarin rechtbanken de nationale veiligheidsacties van presidenten beperkten en deze zaken in hoger beroep in stand bleven.
Gelernt zei dat de regering niet het standpunt kon innemen dat het geven van een eerlijk proces aan mensen de nationale veiligheid in gevaar zou brengen.
In een uitspraak van 37 pagina's eerder op maandag, verwierp Boasberg een verzoek van de Trump-regering om het verbod van twee weken opzij te zetten. De rechter zei dat mensen de stelling van de overheid dat ze inderdaad lid zijn van Tren de Aragua moeten kunnen aanvechten voordat ze worden gedeporteerd.
Boasberg overweegt ook of de regering van Trump zijn bevel heeft overtreden door deportatievluchten niet terug te sturen nadat zijn bevel was uitgevaardigd.
De rechter schreef dat het erop lijkt dat de overheid "mensen in die vliegtuigen heeft gezet" om een mogelijk gerechtelijk bevel te omzeilen dat de deportaties zou blokkeren.
Op 15 maart heeft de regering van Trump meer dan 200 mensen naar El Salvador gedeporteerd. Daar worden ze vastgehouden in de enorme antiterrorismegevangenis van het land, op basis van een deal waarin Washington de regering van president Nayib Bukele 6 miljoen dollar betaalt.
De uitspraak van Boasberg op maandag was van toepassing op vijf eisers die door de ACLU werden vertegenwoordigd en die betrokken waren bij een eerdere, nauwere uitspraak, evenals andere Venezolanen in de VS die mogelijk worden uitgezet onder de Alien Enemies Act. De rechter sprak zich niet uit over de migranten die momenteel in El Salvador worden vastgehouden.
In een gerechtelijke procedure van maandag drong de ACLU er bij Boasberg op aan om te eisen dat de migranten worden teruggestuurd naar de VS als hij aantoont dat ze in strijd met zijn bevel zijn gedeporteerd.
Volgens de ACLU bevonden zich acht Venezolaanse vrouwen en een Nicaraguaanse man onder degenen die naar El Salvador waren gevlogen, maar door de regering werden afgewezen en naar de VS werden teruggestuurd.
In een beëdigde verklaring zei een van de Venezolaanse vrouwen dat ze tijdens de vlucht een Amerikaanse functionaris hoorde praten over een bevel "dat we niet mogen opstijgen".
Vandaag
-
10:02
23-jarige bestuurder overlijdt in ziekenhuis na botsing tegen truck
-
09:43
Mac Andrew: 'Arbeidsveiligheid nu ook fundamenteel arbeidsrecht'
-
07:47
Beveiliging commissariaten opgevoerd na tweede inbraakpoging
-
06:50
Kiezer van Suriname: Uw stem telt op 25 mei 2025!
-
04:52
Bewolkt met kans op enkele middagbuien
-
02:54
Anthony Nesty en Surinaamse sporters gehuldigd
-
00:57
Drukken definitieve DNA-stembiljetten gestart
-
00:01
Erkenning collectieve eigendomsrechten met politieke wil snel opgelost
Gisteren
- Column: Borrelpraat no. 869
- OKB lanceert vernieuwde website voor transparante verkiezingsinformatie
- Wison start haalbaarheidsstudie FLNG-project Suriname
- Waarom Surinaamse verkiezingsdebat niet in Suriname?
- Topkok Jonnie Boer en de geur en smaak van Suriname
- Bromfietser op slag dood bij aanrijding in Nickerie
- In de ban van de verkiezingen 2025
- 60e AVD: KFC wint twee prijzen, Fiamba krijgt wisseltrofee
- Verkiezingsbeurs Biza: Eindsprint naar stembusgang
- VSB pleit voor gefaseerde uitvoering nieuw Burgerlijk Wetboek
- Meer bewolking en regen verwacht
- Wereld haalt opgelucht adem nu Trump Fed en IMF spaart
- Ontwerp-staatsbesluit RVI klaar: start 80+ op 2 mei
- Training journalisten voor verkiezingdag; vraagtekens over vonnissen
Eergisteren
- Ons politiek-bestuurlijk systeem is criminaliteit faciliterend (1)
- Barcelona wint Copa del Rey na opmerkelijke Clasico
- Ondernemer overvallen aan Zwartenhovenbrugstraat
- Samap-project sluit af met opening cassavepap verwerkingslijn
- Illegale visserij op Surinamerivier: Kapitein en bemanning gearresteerd
- Rome en de wereld nemen afscheid van paus Franciscus
- Goudzoekers overvallen in goudput van Nassau
- Ga met elkaar in debat voor een sterker Suriname
- Begrafenis paus Franciscus trekt duizenden mensen
- Wet Ruimtelijke Ordening voor duurzame inrichting Suriname
- Intergenerationeel Trauma en PTSS onder Surinaamse Nederlanders (2)
- Bewolkte zaterdag met kans op een bui
- Dominicaanse Republiek arresteert zwangere Haïtiaanse vrouwen in ziekenhuizen
- VLS na vonnis HvJ: We zijn politiek getorpedeerd
- Mahadew nieuwe advocaat-generaal; Leden Medisch Tuchtcollege beëdigd
- Tien open plekken op stembiljet DNA; drukwerk kan beginnen