Van Dijk-Silos: Landvreugd moet van de kandidatenlijst
Minister Delano Landvreugd van Binnenlandse Zaken, belast met de organisatie van de verkiezingen, is kandidaat op de lijst van de ABOP. Gewezen voorzitter van het Onafhankelijk Kiesbureau (OKB) Jennifer van Dijk-Silos om een reactie gevraagd, zegt aan Starnieuws dat "we naar een systeem moeten gaan dat in de wetgeving wordt aangegeven dat geen enkele minister, directeur of instantie die betrokken is bij het verkiezingsgebeuren op de kandidatenlijst mogen staan". Vanwege de democratie is het noodzakelijk dat de organisatie moet waarborgen dat er geen partijdigheid moet ontstaan. De minister zou van de kandidatenlijst moeten gaan om wantrouwen te voorkomen.
De minister van Binnenlandse Zaken is bij het verkiezingsproces een hele belangrijke actor. "Hij is het hoofd van de organisatie", benadrukt Van Dijk-Silos. De organisatie van de verkiezingen valt onder de minister. "En wanneer hij op de kandidatenlijst is, mogen wij twijfelen aan zijn objectiviteit". In geval van calamiteiten moet hij beslissingen nemen, stelt de gewezen OKB voorzitter. "Zijn kleur is bekend. Hij zit op de kandidatenlijst en dan moet hij misschien een beslissing nemen die in het nadeel van zijn partij kan vallen.
De wetgever moet voorkomen dat toppers in de organisatie kandidaat worden. Het is niet de eerste keer dat een minister van Binnenlandse Zaken op de kandidatenlijst staat, merkt Van Dijk-Silos op. In 2020 was dat ook het geval geweest met Mike Noersalim. "We hebben gemerkt hoe dat in 2020 is afgelopen. Een minister die veelal niet bereikbaar was. Hij hield zich bezig met de campagne van zijn partij. Dat is allemaal logisch. Maar met betrekking tot de waarborgen die de Staat Suriname moet geven inzake het verkiezingsproces, kan het niet". Het is schadelijk voor het verkiezingsproces als de objectiviteit niet gewaarborgd kan worden, benadrukt Van Dijk-Silos.
In de Kiesregeling staat dat de minister ook nog de zorg heeft over de samenstelling van de kiezerslijst. Iedere keer is het weer zo dat de kiezerslijsten bevuild en niet in orde zijn. Nu heeft de minister exclusief die taak gekregen in de veranderde Kiesregeling over goedkeuren van de kiezerslijst. "Dat betekent dat al de toestanden die wij kennen dat mensen die in Frans-Guyana wonen en oversteken om te komen stemmen en zich willen laten inschrijven. We weten dat de directeur van het CBB van de ABOP is en de minister is ook van de ABOP. Je mag je afvragen in hoeverre zal de kiezerslijst integer en proper zijn. Daarmee beschuldig ik niemand, maar je bent niet in staat om zo schizofreen te zijn dat je niet in het belang van je partij gaat denken wanneer er nare beslissingen genomen moeten worden. Dat je stemmen gaat missen als mensen van een bepaalde groep van de kiezerslijst moeten worden afgevoerd omdat ze niet in dit land wonen".
Van Dijk-Silos vindt dat het al met al aan te bevelen is dat minister Landvreugd van de kiezerslijst gaat. "Indien dat mogelijk is, heel graag. Dat zal alleen maar helpen dat men niet zo wantrouwig zal zijn tegenover Binnenlandse Zaken. Dit ministerie is de organisator van de verkiezingen en dat moet schoon zijn van partijpolitiek. Dat ministerie moet mensen hebben die niet in een conflict of interest zijn beland vanwege het feit dat ze op een kandidatenlijst zitten. Er is een onderminister van Binnenlandse Zaken, dus wordt het tijd dat de volledige delegatie van bevoegdheid nu plaatsvindt. Want die onderminister van Binnenlandse Zaken staat niet op de kiezerslijst. Het is dus raadzaam dat het heel gauw gebeurt. Morgen is al de kandidaatstelling. Ik hoop dat er iets gebeurt".
Gisteren
- Dodelijke aanrijding Garnizoenspad: Bromfietser komt om het leven
- Suriname in de schijnwerpers: Tragikomedie van deze week (15)
- Man zwaargewond na steekpartij door ex-vriendin in Lelydorp
- Pokigron vraagt hulp voor urgente zaken
- Onderwijs op de rand van ondergang
- Santokhi benadrukt belang van RVI voor jonge Surinamers
- DNA bereikt dieptepunt: Geen quorum voor vergaderingen
- Kardinaal Robert Prevost gekozen tot nieuwe paus
- Schoolvervoer per direct hervat
- Nieuwe paus gekozen; witte rook uit schoorsteen van Sixtijnse Kapel
- Loononderhandelingen vastgelopen: Ravaksur Plus zal traject acties inzetten
- Wan Okasi eist geheime stemming voor mensen met beperking
- Militairen ingezet bij vouwen stembiljetten
- Voetganger overlijdt na aanrijding op Martin Luther Kingweg
- Kiezers in Paramaribo en Wanica goud waard in 2025
- Bewolkt in de ochtend met onweer in de middag
- Zwarte rook, geen paus gekozen bij eerste stemming in conclaaf
- Studenten leggen onderwijsproblemen voor aan president
- Column: Positieve mindset
- Koop of verkoop oproepingskaart is strafbaar
Eergisteren
- De Paradox van het Denken en de Macht (4)
- Strikte regels voor stemmen bij volmacht
- 3 G: ‘Groei-Geld-Geef; Failliete politiek in ontwikkelingsdenken
- Carney bot tegen Trump: 'Canada is niet te koop'
- Man neergeschoten bij gewapende woningoverval
- Kantoor Carvision aan Nieuw Weergevondenweg afgebrand
- OKB roept op tot fatsoenlijke campagnevoering
- Verdachte milieustrafzaak vrij; OM gaat door met onderzoek
- Getuige strafzaak politieagenten Pikin Saron weer niet verschenen
- OBBS legt schoolvervoer per direct stil: Financiële problemen onhoudbaar
- RVI, rechtvaardige intentie vereist rechtsstatelijke verankering
- Ook vandaag wat verkoeling in de middag
- Security Alliance vraagt ontslagvergunning aan voor 70 werknemers
- Santokhi: Achterstand nazaten Afrikanen door verdeel- en heersbeleid
- Column: Discutabele discussie
- ABOP voor eenheid: We zijn allemaal Surinamers