Marco Rubio bezoekt Suriname tijdens Caribische tour
Het bezoek begint in Jamaica, waar Rubio premier Andrew Holness zal ontmoeten voor besprekingen. De Amerikaanse topfunctionaris zal ook met andere uitgenodigde Caricom-leiders, onder leiding van Caricom-voorzitter premier Mia Mottley van Barbados, besprekingen hebben over regionale samenwerking. Vervolgens zal hij naar Guyana en Suriname reizen om in gesprek te gaan met de respectievelijke presidenten, Mohamed Irfaan Ali en Chan Santokhi.
Bij het gesprek met president Santokhi en minister Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking zal de bilaterale samenwerking tussen beide landen centraal staan.
Rubio's reis volgt op een regionale top in Barbados vorige maand, waar Caricom-voorzitter, premier Mia Mottley van Barbados, president Donald Trump uitnodigde om het Caribisch gebied te bezoeken. Ze sprak ook de hoop uit dat hoge regeringsfunctionarissen de reis zouden maken. Kort daarna bevestigde Mauricio Claver-Carone, de speciale gezant van Trump voor Amerika, dat zowel Rubio als hij ergens deze maand een bezoek zouden brengen.
Als onderdeel van de besprekingen zal Mottley de top in Kingston bijwonen, waar ze Caricom zal vertegenwoordigen. Trinidad en Tobago, verantwoordelijk voor veiligheidskwesties binnen de groep, zal worden vertegenwoordigd door de nieuw benoemde premier, Stuart Young. De overgangsregering van Haïti, onder leiding van Fritz Alphonse Jean, zal ook een vertegenwoordiger aanwezig hebben om Rubio te ontmoeten.
Het bezoek van Rubio komt op een moment dat Caribische leiders zich steeds meer zorgen maken over de verslechterende veiligheidssituatie in Haïti, die dreigt over te slaan naar de regio. Bovendien wordt verwacht dat verschillende recente beleidsverschuivingen in de VS negatieve effecten zullen hebben op de Caribische economieën.
Mottley heeft opgeroepen tot een virtuele spoedvergadering op vrijdag om de mogelijke gevolgen te bespreken van een voorgestelde verhoging van de havengelden voor aan China gelieerde schepen door de Trump-administratie. Het voorstel, dat al tot bezorgdheid heeft geleid op de Amerikaanse landbouwmarkt, veroorzaakt ook onrust in het Caribisch gebied.
In de afgelopen weken hebben Caribische leiders zich verzet tegen ander beleid van de Trump-regering, waaronder dreigementen om Amerikaanse visa voor hooggeplaatste functionarissen en onderdanen van zes Caribische landen, waaronder Cuba en Haïti, te beperken onder een nieuw reisverbod.
In een afzonderlijke beleidsontwikkeling kondigde Rubio vorige maand aan dat degenen die deelnemen aan de medische missies van Cuba, die artsen en verpleegkundigen naar het Caribisch gebied en andere regio's sturen, te maken kunnen krijgen met de annulering van hun Amerikaanse visa. Ondertussen overwegen Trump-loyalisten naar verluidt een breder reisverbod dat gevolgen zou kunnen hebben voor Cuba, Venezuela, Haïti en verschillende Oost-Caribische landen.
Een woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken verdedigde de visumbeperkingen en merkte op dat ze gericht zijn op degenen die "verantwoordelijk zijn voor of betrokken zijn bij dwangarbeidelementen van de uitbuitende arbeidsexport van het Cubaanse regime".
Caribische leiders hebben op hun beurt ontkend dat ze deelnemen aan dwangarbeid. Niettemin heeft de premier van de Bahama's erkend dat betalingen aan Cubaanse artsen niet rechtstreeks naar de artsen zelf gaan, maar in plaats daarvan via een agentschap in Havana worden gekanaliseerd.
Ondertussen, terwijl Haïti worstelt met een escalerende bendecrisis, heeft de Internationale Organisatie voor Migratie van de Verenigde Naties gemeld dat meer dan 60.000 mensen in slechts één maand tijd hun huizen in de hoofdstad Port-au-Prince zijn ontvlucht als gevolg van geweld.
De verslechterende situatie in Haïti, waar bendes mediakanalen, scholen en hulpverleners hebben aangevallen, heeft tot wijdverbreide bezorgdheid geleid. De Verenigde Staten heeft onder de regering-Biden de inspanningen van Caricom gesteund om te bemiddelen in de crisis, die is verergerd na de moord op president Jovenel Moïse in 2021. Ondanks pogingen om een overgangsregering tot stand te brengen, blijft Haïti echter verwikkeld in politieke chaos, corruptie en bendegeweld.
Het bezoek van Rubio zal ook ingaan op andere regionale problemen, waaronder de aanhoudende grenscrisis tussen Guyana en Venezuela. De spanningen zijn opgelopen nadat een Venezolaanse patrouilleboot de Guyanese wateren was binnengevaren en de offshore-activiteiten van ExxonMobil bedreigde. Als reactie daarop heeft de VS een scherpe waarschuwing afgegeven aan de Venezolaanse president Nicolás Maduro.
Vandaag
-
15:01
Verwerking stembiljetten officieel gestart
-
13:33
NDP: Strijd arbeidsvoorwaarden urgenter dan ooit
-
12:55
President benadrukt inzet werkende mens op Dag van de Arbeid
-
12:04
Chaos bij uitbetaling sociale uitkering Brokopondo
-
11:50
Wake voor Adrianna Young gehouden te Waka Pasi
-
11:06
VHP eert arbeiders als stille kracht economie
-
09:10
Bond OW eert Anton de Kom met kranslegging en opruimactie
-
07:12
Dag van de Arbeid: Surinaams Erfgoed van strijd en solidariteit
-
05:14
Afwisselend bewolking en regen
-
04:53
DNA-kandidaat Jamiro Pink beschuldigd van verkrachting
-
03:27
Vakcentrale C-47 wijst vervolg IMF-programma af
-
01:53
Persrechter: Toegeven aan eisen politieke partijen zou verkiezingen in gevaar brengen
-
00:59
Column: Geen zuivere koffie
-
00:00
Mathoera voor presidentschap: Geen één-twee met Santokhi
Gisteren
- PAHO: Grote tekorten aan zorgpersoneel dreigen in Amerika's
- Suriname moet eerst zijn bestuursrecht versterken
- NDP treurt om het overlijden Wijdenbosch – staatsman, bouwer en mentor
- Nieuw Burgerlijk Wetboek treedt ondanks bezwaren in werking op 1 mei
- Politieambtenaar mishandeld en beroofd van dienstwapen: drie aanhoudingen
- Biza ontvangt 50.000 stembiljetten onder strikte beveiliging
- Bedrijfsleven Guyana keert zich tegen geweld en chaos
- Veiligheidsman president trekt vuurwapen na ruzie met brandweerman
- SWOS neemt actie: Onvrede over uitblijven CAO-akkoord bij Staatsolie
- Ex-president Wijdenbosch overleden
- Ook VMS vraagt uitstel invoering NBW wegens gebrekkige voorbereiding
- 41 ondernemers krijgen financiële steun via SURGE-project
- Zaaien met olie
- Kans op korte buien in de middag
- Canadese liberalen winnen minderheidsregering
- Toekomst agrarische sector centraal tijdens seminar AdeKUS
- OM en rechter verwerpen verzoek tot vrijlating Hassankhan
Eergisteren
- Beleidsplan tegen plasticvervuiling in Suriname gepresenteerd
- Vaccinatieweek 2025 van start: 'Uw beslissing telt'
- Staatsolie zet koers naar offshore olieproductie
- Santokhi: Investering in maritiem onderwijs voor internationale erkenning
- Suriname, Stem bewust voor jouw toekomst
- VLS biedt petitie aan: 'Rechtsstaat ernstig ondermijnd'
- Centraal Resocialisatiecentrum geopend: Nieuwe kansen voor gedetineerden
- Kamla Persad-Bissessar opnieuw premier Trinidad en Tobago
- Vrouw omgekomen bij aanrijding Nieuw Weergevondenweg
- Suriname verdient leiders die verbinden, niet verdelen
- Bedrijf uit Dubai wil groot zonne-energieproject uitvoeren
- Kans op een enkele bui
- President moet nog beslissen over nieuw Burgerlijk Wetboek
- Column: Recht kromgetrokken op het altaar van de verkiezingsdeadline
- Invoering van acht boeken per 1 mei 2025 is onwijs