Terrorisme en hoe je dit gevaar het hoofd kunt bieden
Weet je nog dat we het jaar 2000 naderden? Het nieuwe millennium zou volgens sommigen het einde van de wereld zijn, vergezeld van een knal die tot op Pluto te horen zou zijn. Een half minuutje na de eeuwwisseling konden we niets anders dan concluderen dat de enige knallen van vuurpijlen en ontkurkte champagneflessen kwamen. Dat neemt niet weg dat de start van het millennium voor sommigen grotere veranderingen teweeg heeft gebracht. En ik ben er daar een van.
Eigenlijk vond mijn oerknal al iets eerder plaats. Sinds 1999 reis ik allerlei landen af. Vanwege mijn werk, maar een mooie bijkomstigheid is dat ik de landen, bijbehorende culturen en normen en waarden heb leren kennen. Zo ben ik in Somalië, Egypte, Marokko, Spanje, Brazilië, Japan en nog veel meer landen geweest. Met een militaire achtergrond is het niet vreemd dat ik veel van de wereld heb gezien. Als dienstplichtige soldaat ben ik begonnen en heb ik me opgewerkt tot beroepsmilitair. Op het NATO-hoofdkwartier in Duitsland werkte ik als officier Veiligheid. En in het ons niet onbekende Nederland ben ik erewacht geweest op Paleis Noordeinde, toen huidig prinses Beatrix nog koningin was.
We maken een sprong in de tijd en gaan naar 17 februari 2023. Suriname werd opgeschrikt door rellen, die me nog altijd pijn doen. Vooropgesteld, als mensen oneerlijk behandeld worden, is dat niet goed. Of je dan moet gaan rellen, is een tweede, maar ik kan me de onvrede vaak goed voorstellen. Het vervelende van rellen is dat het niet alleen bij stemverheffingen blijft, met grote schadeposten tot gevolg. En het valt niet mee om als regering of leger de juiste beslissing te nemen. De middenweg tussen het openen van de dialoog en het vuur is een kwestie van geven en nemen, maar wel de enige oplossing.
In dit artikel richt ik me op de in mijn ogen meest effectieve oplossing, die van de diplomatie. Suriname is een democratie, wat niet alleen betekent dat de regering democratisch wordt gekozen, maar ook dat misverstanden op een constructieve manier worden opgelost. Met deze kanttekening dat we ons (letterlijk en figuurlijk) moeten wapenen tegen terrorisme. Door de grenzen goed te beschermen en strenge beveiliging te hebben, worden terroristen afgeschrikt.
Als we naar Brazilië kijken, zien we dat daar veel immigranten vandaan komen. En dat terwijl ons buurland in een betere positie verkeert om dingen voor elkaar te krijgen. Ik heb sterk het idee dat we dezelfde belangen hebben. Door samen op te trekken, kunnen we meer bereiken.
Terug naar de diplomatie. In feite draait diplomatie om het overtuigen van andere regeringen om iets te doen wat wij willen dat ze doen. Kort samengevat: bilateraal. Een concreet voorbeeld is dat de Surinaamse regering de Braziliaanse collega’s overtuigt om iemand te arresteren, een inval te doen in een schuilplaats, of iets van dien aard. Bilateraal overleg heeft verschillende voordelen. Het vergroot direct de capaciteit van de buitenlandse strijdkrachten om op te treden tegen terrorisme. En het wordt ook gebruikt als een manier om de algehele relaties te verbeteren en de samenwerking met andere landen te versterken.
Door het diplomatieke instrument te bespelen, hebben we dus twee belangrijke voordelen: we kunnen veel meer doen in samenwerking met andere landen dan we alleen kunnen. Daarnaast is het een legitimeringstechniek, vooral op multilateraal gebied. Als je andere landen kunt meekrijgen om deel te nemen aan contraterrorisme-inspanningen, wordt het niet simpelweg geïdentificeerd met alleen Suriname. En dat maakt het politiek duurzamer.
Terrorisme bestudeer ik al bijna 30 jaar. Terrorisme is niet significant anders dan andere vormen van geweldpleging of onconventionele oorlogvoering. En juist die overeenkomsten zaaien verwarring of brengen mensen in de war. Wat maakt iemand terrorist? Hoe zet je de stap om onschuldigen te doden en naar geweld te grijpen? Je kan heel makkelijk wijzen naar frustratie, wraak, religie of nationalisme. Bij terrorisme heb je echter niet voldoende aan één antwoord.
De redenen waarom iemand een wapen oppakt of een bom gooit, zijn namelijk inherent idiosyncratisch en zeer persoonlijk. Over het algemeen kunnen we wel stellen dat ze voortkomen uit frustratie en grieven, oneer, religieuze vroomheid, of de wens naar systematische sociaaleconomische verandering. Niet dat het hierdoor makkelijker wordt om terrorisme het hoofd te bieden, maar het helpt wel om de beweegredenen te kennen.
Het lastige aan terrorisme is dat er zulke diepe gevoelens van religieuze toewijding, nationalisme, wraak of patriottisme zijn dat het in hun ogen gerechtvaardigd is om geweld te gebruiken, hoe ernstig het geweld ook is. Alle terroristen zien zichzelf in deze zin als altruïsten en dat maakt ze gevaarlijk. Als Suriname moeten we ons wapenen tegen alle vormen van geweld, waaronder terrorisme. En dat begint bij uitstekend beleid.
Vandaag
-
21:14
Ziekenhuis in Syrische stad Sweida overspoeld na bloedige sektarische gevechten
-
20:16
Vermoedelijke verdrinking na bootongeval in Balingsoela
-
18:13
In Memoriam: Dr. Marvin van Lierop (1958 – 2025)
-
16:10
VHP: Vergadering DNA niet legitiem, regels bewust genegeerd
-
15:17
Toelating 8 nieuwe coalitieleden niet doorgegaan; geen quorum
-
13:26
Einde aan zaak Parmessar: hoofdverdachte veroordeeld, medeverdachten vrijgesproken
-
11:28
SLM en luchtvaartsector prioriteit bij hervormingsplan regering
-
09:30
WHO: Massale hongersnood in Gaza is mensgemaakt
-
07:32
Verzoek tot voorlopige invrijheidstelling verdachten Pikin Saron afgewezen
-
05:35
Grotendeels zonnig en helder weer
-
03:47
VHP-fractie eist naleving 24-uursregel bij DNA-vergaderingen
-
01:53
Simons: SRD 1,3 miljard tekort; geen nieuw beleid in begroting 2025
-
00:59
Column: Quorum als krachtmeting
-
00:01
Girdhari: ASTA-project belooft doorbraak voor ananassector
Gisteren
- President Simons zet koers uit bij eerste regeringsraad
- Kans op een beter leven: onze kinderen verdienen meer dan dit
- Worstelicoon Hulk Hogan overleden op 71-jarige leeftijd
- DNA vergadert vrijdag over toelating van acht nieuwe coalitieleden
- Minister Misiekaba en PAHO versterken banden voor betere volksgezondheid
- Suriname zet koers naar groene, innovatieve economie
- Historische uitspraak ICJ: landen kunnen elkaar aanspreken op klimaatschade
- De noodzaak van een functionerend Constitutioneel Hof
- Cyborg-kakkerlakken en killer-robots: Duitsland ontwerpt de oorlog van de toekomst
- Rijstmagnaat Radjie moet binnen twee weken Stalweide ontruimen
- Steeds minder bewolking door de dag
- Gouden sieraden en diamanten buitgemaakt bij gewapende overval op zakenpand
- Column: Beachvolleybal tour
- Inflatie weer in de lift: Prijzen stijgen met 2% in juni
Eergisteren
- Verdachte van mensenhandel aangehouden in Tumatu
- 12 zwaar bewapende criminelen plegen overval op goudconcessie in stuwmeergebied
- Politie maakt melding van nieuwe boetebedragen
- Hogere belastingvrije som voor overuren en vakantiegeld
- Mamma Sranans eerste mama
- AKMOS wil stevige plaats voor KMO in nieuw regeringsbeleid
- Politie spoort vier vermiste personen op
- Waarom verdienen Surinaamse politici zoveel meer dan het volk?
- Internationaal Gerechtshof spreekt zich vandaag uit over klimaatplicht landen
- Brute roofoverval achter Maretraite Mall: man gewond, daders voortvluchtig
- Schietincident Christophel Kerstenstraat: slachtoffer loopt schampschot op
- Akiemboto al actief als Chief of Staff, maar nog formeel DNA-lid
- Veel zon en kans op onweer in de middag
- Trump kondigt nieuwe terugtrekking VS uit VN-organisatie Unesco aan
- Modernisering rechtspraak in Suriname
- Staat in hoger beroep tegen vonnis Van ’t Hogerhuysstraat