Lading ureum nog niet aangekomen
18 Dec 2011, 23:00
foto


De lading ureum die afgelopen week aan moest meren, is nog steeds niet aangekomen. Deze partij is door rijstmagnaat Imro Manglie besteld. Momenteel wordt er bij de haven van rijsthandelaar Soechit cargo ingeladen, waardoor er geen ruimte is voor de boot met ureum.

Volgens Harrinanan Oemraw, voorzitter van de Surinaamse Padieboeren Associatie (SPBA), kan de landing pas dinsdag binnenkomen, wanneer het cargoschip zal vertrekken naar het buitenland.

Nood hoog
Oemraw merkt op dat de landbouwers de ureum hard nodig hebben. Een deel heeft al ingezaaid. De prijs van een ton ureum is nog niet vastgesteld. Oemraw vindt dat de rijstsector met onnodige problemen geconfronteerd wordt, omdat vaak te laat ingegrepen wordt. Zo zijn de aanvoerkanalen in de Middenstandspolder nu wel opgehaald, maar dit is gewoon te laat gebeurd. Politiek heeft hierbij een rol gespeeld. “Er werd tot drie keren toe een inschrijving gehouden, omdat de aannemer een percentage voor een bepaalde politieke kas moest storten”, meent Oemraw.

De SPBA- topman merkt op dat de landbouwers in dat gebied nog steeds niet via de zwaartekracht hun arealen kunnen bevloeien. De minister van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV), Hendrik Setrowidjojo, bracht zaterdag een bezoek aan Wageningen. De bewindsman zou opgemerkt hebben dat de lozingen opgehaald zijn en dat er voldoende water beschikbaar is om de arealen te bevloeien.

Leugens
Oemraw vindt dat de bewindvoerder leugens verkondigd. “De minister gaat pas tegen zes uur in de avond om zich te oriënteren. En dan liegt hij ook nog. Hij heeft niet eens de boerenorganisatie uitgenodigd of benaderd. Ook in de kwestie van de ureum grijpt hij nooit in. Waarvoor hebben we een LVV-minister?”, aldus Oemraw. Setrowidjojo zegt dat deze beweringen nergens op slaan.

Sharma Persaud heeft al anderhalve maand terug ingezaaid en kan nog steeds niet over ureum beschikken. “Dit zijn problemen die onnodig zijn. De overheid moet dit gewoon anders regelen. Er spelen teveel politieke belangen plaats, waardoor de rijstsector steeds de dupe is. Wordt de plant niet op tijd bemest, dan zal de opbrengst slecht zijn. En wie verliest dan? Slechts de boer!”, aldus Persaud.

Wanita Ramnath
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May