De psychologie van de Surinaamse kiezer
Een groot aantal politieke partijen heeft onlangs deelgenomen aan het Nationaal Politiek Debat, en deze partijen hebben, weliswaar in beperkte tijd, de gelegenheid gekregen hun standpunten te presenteren aan de Surinaamse kiezers. Tot aan 25 mei 2025 hebben de partijen de mogelijkheid om de kiezers te overtuigen en voor zich te winnen. Maar hoe komt de kiezer (m/v) tot een weloverwogen keuze?
In de psychologie wordt ervan uitgegaan dat mensen hun keuzes maken op basis van rationele analyses, emotionele overwegingen en sociale factoren. De rationele analyse wordt gemaakt aan de hand van alle beschikbare informatie en eigen ervaringen. De emotionele overweging wordt beïnvloed door de eigen voorkeuren en verlangens. De sociale factoren hebben betrekking op de ervaren sociaal-maatschappelijke omstandigheden, en de wens tot verbetering daarvan. Het keuzeproces wordt daarnaast mede beïnvloed door: het belang van de keuze, de cognitieve vermogens, overtuigingen en bewuste of onbewuste vooroordelen.
Wat betekent dit voor het keuzegedrag bij de aanstaande verkiezingen? Om deze vraag te kunnen beantwoorden, dient allereerst te worden gekeken naar de context waarbinnen de keuze moet worden gemaakt. Veel kiezers ervaren de huidige situatie als stressvol, er is sprake van financiële schaarste en de vooruitzichten op korte termijn zijn weinig hoopvol.
Het is dus aan de politici om de onzekerheid weg te nemen. Maar de vraag is of hetgeen de politici denken dat goed is voor de kiezer, ook daadwerkelijk datgene is waar de kiezer naar verlangt. Diverse politici, en met name degenen die relatief nieuw zijn in de politiek, doen een beroep op de ratio van de kiezer. Ze willen de kiezer ontwikkelingsvisies, leiderschapsvisies compleet met integere leiders, en goed bestuur bieden, maar het gros van de kiezers wil vooral in hun basisbehoeften voorzien worden. Dit zorgt voor onzekerheid bij de kiezers, vooral bij degenen die zich door verschillende sociale oorzaken in een afhankelijke positie bevinden. Het maken van een keuze gaat uit van het idee dat men een vrije wil heeft. Maar hoe vrij is die wil als men zich in een afhankelijke positie bevindt?
Een ander aspect waar rekening mee moet worden gehouden is de stress die het moeten kiezen met zich meebrengt. Het feit dat de keuze van grote invloed is op de eerstkomende 5 jaar van hun toekomst, maakt het kiezen stressvol. Er wordt teruggekeken naar de keuze die men de vorige keer heeft gemaakt. Als de keuze heeft geleid tot de gewenste regeringscombinatie, zal dit tot hoop en nieuwe verwachtingen leiden. Als de keuze echter niet goed heeft uitgepakt is er sprake van teleurstelling, boosheid, spijt, gezichtsverlies, gevoelens van uitsluiting, en misschien zelfs daadwerkelijke uitsluiting. Maar ook angst om niet opnieuw dezelfde fout te maken. Alles hangt nu dus af van het maken van de juiste keuze, zeker met de beloften van Oil & Gas in het verschiet.
Een andere complicerende factor is het grote aantal partijen waaruit gekozen moet worden. Wie biedt de meeste zekerheid? Moet men gaan voor ‘oud en bekend, maar in sommige gevallen ook bevlekt’, of voor ‘nieuw met frisse ideeën, maar ook onervaren in het besturen van een land’? Het grote aantal keuzemogelijkheden kan leiden tot beslissingsverlamming. In dit verband hebben de kleine versnipperde partijen zichzelf geen goede dienst bewezen, want bij bundeling had de kiezer een massief blok als alternatief voor de ‘oude politiek’. Nu bestaat het risico dat juist het tegengestelde gebeurt van wat de nieuwe partijen en veel influencers zo graag willen bereiken, en gaat de kiezer voor wat al bekend is, in de hoop dat fouten uit het verleden niet worden herhaald.
Uiteraard hebben de politici ook direct invloed op het keuzegedrag. Naast een beroep op de ratio van de kiezer, worden de emoties beïnvloed met beloften, bangmakerij voor het geval anderen aan de macht komen, en het inspelen op etnische sentimenten. Het gedrag van veel politici heeft tot wantrouwen geleid bij een groot deel van de Surinaamse kiezers. Politici dienen zich er daarom bewust van te zijn dat hun handelen niet slechts gericht moet zijn op het verbeteren van de sociaal-maatschappelijke positie van de kiezer, maar dat hun gedrag ook van grote invloed is op het psychisch welzijn van dezelfde kiezer.
Drs. Roy T. Veldman
Vandaag
-
22:38
Vijf verdachten staan terecht voor diefstal; één ontsnapt uit cellenhuis
-
20:40
Suriname in de schijnwerpers: de tragikomedie van deze week (17)
-
18:42
Voetganger overlijdt na aanrijding aan Kwattaweg
-
16:44
Lula: Amerikaanse importheffing onaanvaardbare chantage
-
14:40
Stiefopa veroordeeld voor verkrachting tiener
-
12:37
Zunder belicht oprichting en samenstelling Herdenkingscomité
-
10:35
Dode en zwaargewonde Martin Luther Kingweg
-
09:11
Veroordeelde moet SRD 284.000 betalen aan benadeelden
-
07:17
Van der San: Verwijt over paniek zaaien onterecht
-
05:24
Bewolking, maar ook heel warme perioden
-
03:33
Noersalim: Suriname loopt kans op visexportverbod naar EU
-
01:42
Misiekaba hekelt 'last-minute benoemingen' door voorganger
-
00:59
Column: Geen volks- maar partij vertegenwoordigers
-
00:00
Op de valreep reeks bevorderingen en benoemingen op Justitie en Politie
Gisteren
- Nieuwe details: Piloot mogelijk oorzaak crash Air India
- Bromfietser beschoten in Leonardo da Vincistraat
- We hebben eigenlijk geen armoedevraagstuk
- Twee aangehouden voor reeks inbraken en bezit drugs
- Regering gaat RVI evalueren; te weinig informatie
- Vastgoedfraude: verdachte stuurde valse documenten via WhatsApp
- Brute overval Calcuttastraat: slachtoffer mishandeld, veel geld en sieraden buitgemaakt
- Territoriaal belastingstelsel voor Suriname
- Er komt absoluut geen kabinet van de 'First Gentleman'
- Pro-Russisch cybernetwerk opgerold
- Onweersbuien in de late nacht
- Staatshoofd Simons: Het pad van verandering is ingeslagen
- Column: Voetbal is ‘Big business’
- Simons pleit voor gezond fiscaal beleid en actieve productie-economie
Eergisteren
- Ere wie ere toekomt
- Kind (4) komt om bij felle woningbrand in Klaaskreek
- Twee buitenlanders aangehouden voor illegale handel in dierlijke substanties
- President Simons: Opdrachten worden alleen door mij gegeven en getekend
- Nieuw kabinet op twee ministers na compleet
- Slachtoffer met vuisten bewerkt en beroofd van tas
- Voorzitter DNA: Parlement is geen verlengstuk van regering
- Gregory Rusland: Ik ben niet boven het volk, ik ben van het volk
- President Simons: Ik neem een taak op me die alles van mij zal vragen
- Jenny Geerlings-Simons, president van de Republiek Suriname
- BTW grote inkomstenbron, maar automatisering blijft uit
- Drie arrestanten ontsnappen uit cellenhuis politiebureau Uitvlugt
- Vooruitzicht op een nieuw politiek tijdperk in Suriname
- Mooie ochtend met onweersbuien in de middag
- Van generaal tot president: Buhari met eerbetoon begraven
- Onwettige herbenoeming CBvS-governor Roemer op de valreep gecorrigeerd
- Column: Mevrouw de president
- Nieuwe salarissen voor president, vp en ministers officieel ingegaan