Vrouwen Brownsweg leren verantwoord bemesten
28 Nov, 10:46
foto
Vrouwen te Brownsweg worden getraind in bemesten van hun aanplant. Zij leren vaardigheden om op hun bestaande kostgrond hun gewassen te telen. (Foto's: CELOS)


“Mijn hele gember aanplant is verloren gegaan door de aanhoudende droogte, maar als ik deze had bemest, was de aanplant sterk genoeg om stand te houden tegen de zon”, zegt Nadia Aloemi, penningmeester van ondernemersorganisatie Tu Maw van Brokopondo. Zij en andere vrouwen van Brownsweg nemen deel aan voorlichtingssessies, waarbij ze worden geleerd om hun gewassen te bemesten. Het gaat om biologische meststoffen en deze passen bij het landbouwsysteem agroforestry.

Dit initiatief wordt uitgevoerd door het Centrum voor Landbouwkundig Onderzoek in Suriname (CELOS), World University Service of Canada (WUSC) en de onderneming HJ Agro. Er is dinsdag weer een sessie gehouden op het demonstratie veld te Brownsweg in aanwezigheid van de niet-residerende ambassadeur van Canada, Sébastien Sigouin. HJ Agro die training verzorgd zal binnenkort een laatste sessie houden met de vrouwen.


 “We hadden gehoord van bemesting en waren hiermee niet bekend, omdat we eerder de landbouw op de traditionele wijze deden”, schetst Aloemi. Ze doelt hierbij op shifting cultivation of zwerflandbouw, waarbij elke keer weer een stuk grond wordt opengekapt. Nu de vrouwen kennis en vaardigheden opdoen over bemesting, kunnen ze op dezelfde kostgrond hun gewassen blijven telen. “Hierdoor maken we minder onkosten, maar we moeten de juiste dosering toepassen. Daarom zijn we erg geïnteresseerd in de trainingen”, argumenteert Aloemi. Ze merkt op dat een goed irrigatiesysteem in combinatie met bemesting de overbruggingskansen van de planten tijdens de extreme droogte worden vergroot. Hierdoor wordt hun productie verbeterd en verhoogd.

Precies dat wordt ook beoogd door het CELOS. Rachana Adhin, wetenschapper bij dit onderzoeksinstituut, wijst erop dat tijdens de CELOS-trainingen over agroforestry is gebleken dat de participanten meer kennis en vaardigheden over bemesting wensen te hebben. Er wordt daarom ingespeeld op deze behoefte en de trainingen betreft theoretische en praktische sessies. Omdat de vrouwen geen meststoffen gebruikten, zijn ze ook niet bekend om op de juiste wijze hun gewassen te bemesten. “Het is belangrijk voor hen om te weten welke meststoffen en de hoeveelheid die ze toedienen bij elk groeifase van de plant”, legt Adhin uit. CELOS zal de vrouwen blijven volgen en begeleiden totdat ze zelfstandig verantwoord kunnen bemesten. 


Varsha Boejharat, climate smart agriculture officer van de non-profitorganisatie WUSC, geeft aan dat het initiatief onderdeel is van een project om jongeren en vrouwen te stimuleren om hun landbouwproductie te verhogen. Het project wordt gefinancierd door de Canadese overheid en wordt ook in vier anderen landen uitgevoerd, te weten Guyana, Saint Lucia, Jamaica en Dominica. “Wij horen aan wat de uitdagingen zijn op het veld en met die informatie gaan we naar de verantwoordelijke instanties zoals CELOS. We werken daarna samen met hen om deze te elimineren”, zegt Boejharat.

De niet-residerende Canadese ambassadeur Sébastien Sigouin verstrekt een pakket meststoffen.

Ambassadeur Sébastien Sigouin stel het zeer op prijs dat de vrouwen bereid zijn om de landbouw verder te ontwikkelen en aan te passen. Er zijn issues naar aanleiding van klimaatverandering. “Jullie hebben een belangrijke rol en ik waardeer dat jullie ready zijn om te leren”, benadrukt Sigouin. Hij heeft pakketten van biologische meststoffen overhandigd aan vertegenwoordigers van de vrouwen.
Advertenties

Sunday 08 December
Saturday 07 December
Friday 06 December