Suriname start nieuw tijdperk van landgebruik-monitoring
26 Nov, 19:23
Experts uit Suriname, Guyana en Frans-Guyana bij de aanvang van de MAPBIOMAS-training in het Lalla Rookhgebouw. (Foto: Stichting Mulokot)
Het internationale MAPBIOMAS-initiatief heeft zich uitgebreid naar vrijwel alle Zuid-Amerikaanse landen Suriname heeft zich aangesloten bij het project en neemt nu de leiding in het ontwikkelen van een lokaal netwerk voor de 3 Guyana’s (Suriname, Frans-Guyana en Guyana). Dit is voor het land de start van een nieuw tijdperk van landgebruik-monitoring.Afgelopen week was er in het Lalla Rookh gebouw een training voor de
eerste groep experts.
De groep bestond uit organisaties uit Suriname,
Guyana en Frans-Guyana. In de komende twee jaar zal het Surinaamse team
niet alleen het netwerk verder ontwikkelen, maar ook de structuren
helpen opzetten voor Frans-Guyana en Guyana, waarna deze landen
zelfstandig kunnen opereren, schrijft de organisatie in een persbericht.
Het MAPBIOMAS-initiatief, dat 10 jaar geleden in Brazilië begon, maakt gebruik van geavanceerde satelliettechnologie en geospatiale data om veranderingen in landgebruik in kaart te brengen. Het project biedt inzicht in verandering binnen landgebruik vanaf 1985 tot heden.
Gebruikers kunnen door middel van satellietbeelden met een resolutie van 30 bij 30 meter in detail zien hoe het landschap door de jaren heen is veranderd. Hierbij kan gedacht worden aan ontbossing, landbouwontwikkeling, mijnbouwactiviteiten, grond degradatie, bosbranden en zelfs waterbeheer.
De gegevens zijn publiek toegankelijk en bieden een wetenschappelijke basis voor besluitvorming op het gebied van milieubeheer, beleidsvorming en economische ontwikkeling, geeft Andre Verhoogt, manager van Stichting Mulokot, de organisatie die het project in Suriname coördineert, aan.
Volgens Verhoogt biedt het initiatief de kans om nauwkeurig te bepalen hoe we omgaan met onze natuurlijke hulpbronnen. “Het legt de basis voor een duurzamer beheer van Surinames land, water en bossen."
Het Surinaamse MAPBIOMAS-team werkt samen met organisaties zoals CELOS, SBB, Conservation International en de Anton de Kom Universiteit van Suriname. Het doel is om een onafhankelijk netwerk te creëren zonder invloed van overheidsinstanties, zodat de kaarten een onbevooroordeeld en accuraat beeld geven van de situatie ter plaatse.
"We willen dat de kaarten puur de realiteit weerspiegelen, zonder enige vorm van manipulatie. Zo kunnen we de waarheid achter claims zoals '93%’ van Suriname bestaat uit bos' objectief toetsen," benadrukt Verhoogt.
MAPBIOMAS geeft inzicht in ontbossing, daar men precies kan zien waar bossen verdwijnen en welke impact dit heeft op de natuur en gemeenschappen. Het initiatief levert ook data voor duurzaam beleid, daar de kaarten overheden, onderzoekers en NGO’s ondersteunen bij het formuleren van plannen/beleid op basis van feiten.
Andere mogelijkheden van MAPBIOMAS zijn op het gebied van monitoring van grond degradatie, educatie en onderzoek. Zo kan het systeem gebieden identificeren waar grond uitgeput raakt, wat cruciaal is voor landbouw en natuurbehoud en kunnen universiteiten en studenten toegang krijgen tot betrouwbare gegevens voor scripties en wetenschappelijk onderzoek.