Moedersterfte 6 maal meer in Suriname dan MDG-standaarden
06 Dec 2011, 22:00
foto
Rebecca Gomperts


Moedersterfte bij zwangerschappen is bij geregistreerde vrouwen twee maal meer dan de standaarden die gelden in de wereld. Dit cijfer is echter zes maal meer bij vrouwen die niet geregistreerd zijn. Dit standaard is gelinkt aan de Millennium Development Goals (MDG) van de Verenigde Naties en richt zich op minder dan 50 sterfgevallen op de 100.000 levend geboren baby’s.

Omdat het aantal sterfgevallen van de niet geregistreerde vrouwen verontrustend is voor de volksgezondheid, is die registratie verbeterd. Nieuwe cijfers van het UNFPA in 2010 tonen echter aan dat de registratie nog altijd onvolledig is. Ongeveer 10 procent van de bevolking in het binnenland mist goede gezondheidszorg en nazorg bij een zwangerschap. Deze cijfers werden dinsdag bekendgemaakt door de in Suriname geboren Rebecca Gomperts, medicus en oprichter van de organisatie ‘Woman on Waves’. Zij gaf een persconferentie in het gebouw van stichting Lobi.

Illegale abortussen
In Suriname vinden per jaar tussen de 8000 en 10.000 illegale abortussen plaats. De meeste zijn in het binnenland. Gomperts noemt het niet hebben van goede gezondheidszorg, zelf kunnen bepalen over een ongewenste zwangerschap een schending op het recht op gezondheidszorg zoals dat in artikel 36 staat van de grondwet en artikel 12 van het VN-verdrag, international Convenant on Economic, Social and Cultural rights.

Gomperts verwijst naar een rapportage van de VN, dat in oktober dit jaar is uitgekomen. Hierin staat dat illegale abortussen het recht op gezondheid van de vrouw schenden. Landen worden dan ook opgeroepen abortus te legaliseren of te decriminaliseren.

Middel tegen abortus
Volgens de Wereld Gezondheidsorganisatie (WHO) is gezondheid een staat van volledige fysieke, mentaal en sociaal welzijn en niet slechts de afwezigheid van ziekte. Gomperts en haar organisatie wachten niet af totdat overheden dit gaan inzien en promoten het gebruik van medicamenten om een abortus op te wekken. Vrouwen die beperkt worden vrijelijk het middel (misoprostol ) te kopen, kunnen dat nu al via het internet betrekken.

Het gebruik van Misoprostol kan meehelpen de MDG’s te bereiken. Het staat geregistreerd op de lijst van essentiële medicijnen van de WHO voor gynaecologisch en obstetrisch gebruik. Het middel wordt gebruikt om bloedverlies na de bevalling tegen te gaan. Dit is een belangrijke manier om moedersterfte te voorkomen.
Advertenties

Saturday 13 August
Friday 12 August
Thursday 11 August