In 50 jaar: Populaties wilde dieren dalen met 73 %
11 Oct, 02:54
foto
Een roze dolfijn in de Negro rivier in Manaus, Amazonas staat, Brazilië. Een WWF rapport heeft vastgesteld dat de soort achteruitgaat. (Foto: AFP)


Volgens het Wereld Natuur Fonds (WWF) zijn de populaties van wilde dieren wereldwijd met meer dan 70 procent afgenomen in de afgelopen halve eeuw. De natuurbeschermingsorganisatie publiceerde donderdag een inventarisatie, waarin meer dan 5.000 soorten zoogdieren, vogels, amfibieën, reptielen en vissen werden beoordeeld.

De organisatie waarschuwde dat habitats zoals het Amazone-regenwoud "omslagpunten" bereikten, met mogelijk "catastrofale gevolgen" voor "de meeste soorten".

Het Living Planet Report ontdekte dat de 35.000 onderzochte populaties sinds 1970 met 73 procent waren afgenomen, voornamelijk door menselijke druk. De grootste afname werd geregistreerd bij populaties van zoetwatersoorten, gevolgd door terrestrische en mariene gewervelde dieren.

Uit de verstrekte momentopnames bleek uit het rapport dat de populatie roze rivier- en tucuxi-dolfijnen in de Braziliaanse deelstaat Amazonas met respectievelijk 65 procent en 57 procent is afgenomen als gevolg van de jacht, terwijl klimaatverandering ook hun overleving bedreigt.

In Gabon is het aantal bosolifanten met 78 tot 81 procent afgenomen, waarbij onderzoekers van het WWF "sterk bewijs" vonden van stroperij voor de ivoorhandel. Met bijna de helft van de bosolifanten van het continent in Gabon, werd de afname beschouwd als een "aanzienlijke tegenslag" voor de toekomst van de soort.

Het rapport concludeerde dat habitatverlies en -degradatie, voornamelijk veroorzaakt door voedselsystemen, de grootste bedreiging vormen voor populaties wilde dieren over de hele wereld, gevolgd door overexploitatie, invasieve soorten en ziektes.

"Dit gaat niet alleen over wilde dieren, maar ook over de essentiële ecosystemen die het menselijk leven in stand houden", aldus Daudi Sumba, hoofdconservatie bij het WWF.

"De veranderingen zouden onomkeerbaar kunnen zijn, met verwoestende gevolgen voor de mensheid", zei hij, waarbij hij het voorbeeld gebruikte van ontbossing in het Amazonegebied, wat "dit kritieke ecosysteem zou kunnen veranderen van een koolstofput naar een koolstofbron".

Andere bedreigingen zijn klimaatverandering, met name in Latijns-Amerika en het Caribisch gebied, en vervuiling, met name in Noord-Amerika, Azië en de Stille Oceaan.

"Het goede nieuws is dat we het punt van geen terugkeer nog niet voorbij zijn", zei Kirsten Schuijt, directeur-generaal van WWF International.

Ze wees op wereldwijde inspanningen, waaronder een baanbrekend pact dat werd aangenomen tijdens de laatste bijeenkomst van de Verenigde Naties over biodiversiteit in 2022 om 30 procent van de planeet tegen 2030 te beschermen tegen vervuiling, degradatie en klimaatverandering.

Maar ze waarschuwde: "Al deze overeenkomsten hebben controlepunten in 2030 die het risico lopen gemist te worden."

Sommige populaties zijn gestabiliseerd of zelfs uitgebreid, dankzij beschermingsinspanningen en de herintroductie van soorten, aldus het rapport.

De Europese bizon bijvoorbeeld verdween in 1927 in het wild, maar in 2020 zijn er dankzij grootschalige fokkerij en succesvolle herintroductie, vooral in beschermde gebieden, weer 6.800 exemplaren over.
Advertenties

Monday 11 November
Sunday 10 November
Saturday 09 November