VHP: NDP onderkent haar eigen falen niet
Reactie op: “VHP weer schuldig aan leugens”. De NDP moet het volk eerlijk vertellen welke financiële ravage zij overgedragen had aan regering Santokhi op 16 juli 2020. Er was geen geld om de salarissen en pensioenen te betalen. Dat het zo erg gesteld was met de financiën, had niemand verwacht. Het herstelwerk is daarom niet zo eenvoudig als men denkt.
Het schuldenvraagstuk
De beweringen van de NDP over de schulden kloppen niet. Ten behoeve van het NDP kader citeren wij uit het Herstelplan 2020-2022 (blz.31-33): “De schulden blijven tot 2012 beperkt, maar vanaf 2015 zien wij dat de schuldenberg snel groeit en de overheid het niet snel kan aflossen. In de begroting van 2021 die in september 2020 naar de Nationale Assemblee is gestuurd waren de rentebetalingen opgelopen tot SRD 2.958 miljoen en de aflossingen tot SRD 5.324 miljoen; samen SRD 8.282 miljoen.
Na een gedegen en langdurig nader onderzoek (debt reconciliation exercise) o.l.v. SDMO, zijn deze bedragen bijgesteld tot SRD 3,5 miljard voor de rente en SRD 8,0 miljard voor aflossingen; samen SRD 11,5 miljard. Dit bedrag drukt te zwaar op de begroting, omdat de reguliere ontvangsten voor 2021 in september 2020 geschat werden op slechts SRD 10.547 miljoen. De aflossingen en rentebetalingen slokten volgens de toenmalige berekening niet minder dan 78,5% van de inkomsten op. Het totaal van de (geregistreerde) schulden van de Staat per eind december 2020 was SRD 57 miljard.
De schuldenratio (debt/GDP) voor 2020 was 159% van het BBP in 2020. Er staan nog 225 leningen open (169 in vreemde valuta en 56 in SRD) die in de periode 2010 t/m juli 2020 zijn gesloten (er is een tabel hierover in het Herstelplan). De aflossingen blijven tot en met 2025 erg hoog en vormen een te grote belasting voor de reguliere overheidsbegroting.
Nadat de regering Bouterse/Adhin in juli 2020 de regeerverantwoordelijkheid heeft overgedragen aan de regering Santokhi/Brunswijk is gebleken dat het schuldenvraagstuk dus veel groter was dan aanvankelijk was aangenomen. Op vele ministeries waren niet betaalde rekeningen achtergelaten, sommige van een aantal jaren oud. De regering zag zich genoodzaakt een stand still voor betalingen af te kondigen en heronderhandelingen te beginnen over schuldherschikking.
Daarnaast moest het IMF betrokken worden om wat financiële ruimte te scheppen. Als dit niet was gebeurd zou iedereen nu anders piepen en echt pinaren. Inmiddels is de macro-economische stabiliteit bereikt. De NDP vertelt niet hoe zij de crisis zou hebben opgelost.
De wisselkoers
Volgens de oud-voorzitter van de VES, Winston Ramautarsing, is de eerste crisis begonnen in de jaren ‘80, tijdens de militaire periode. In 1996 kwam regering Wijdenbosch, die in vier jaar tijd de koers heeft gebracht naar SF 3,600. De Front regering heeft toen de koers weer gestabiliseerd op SF 2,800 in 2002, om daarna in 2003 de drie nullen te schrappen, waardoor wij een koers van SRD 2,80 voor een USD moesten neertellen.
In mei 2020 was de koers bij de cambio’s al SRD 20. Volgens de onafhankelijke Macroabc analyse van Marein van Schaaik en Gerard Lau zou, indien het NDP beleid zou worden voortgezet, de koers voor een Amerikaanse dollar in 2021 bij de cambio's al SRD 52 zijn. In de periode 2022-2025 zou het zelfs gemiddeld SRD 199 worden.. Het is voor eenieder, die tenminste wil lezen en begrijpen, duidelijk dat het beleid moest worden bijgesteld. Dit is ook gedaan en daardoor is de koers vandaag niet ver boven de SRD 100 of zelfs SRD 200, maar in de buurt van SRD 30. Door goede beleidskeuzes heeft de regering de samenleving voor zeer grote armoede behoed.
De NDP zegt dat ze blijft pleiten voor eerlijk en transparant beleid dat de belangen van de Surinaamse burgers centraal stelt. Sinds wanneer? Gewezen minister Armand Achaibersing: “Wanneer je weet dat er op 16 juli wordt overgedragen, heeft Hoefdraad middels een schriftelijke opdracht van Bouterse, getekend op 10 juli 2020, opdracht gegeven aan de SPSB om SRD 272 miljoen weg te maken. Dan durven deze mensen te beweren dat zij hart hebben voor het volk”.
Dan hebben we het nog niet eens over de supersnelle afschrijving door de SPSB van tientallen miljoenen aan leningen gesloten door de top van de NDP, waardoor deze personen de gelden nooit terug hoefden te betalen. De NDP wil het volk zand in de ogen strooien en ophitsen tegen de VHP. Laat men goed wakker blijven en zelf nagaan wat waar is.
Hiermee sluit de VHP deze discussie af.
Vandaag
-
18:17
Suriname bouwt aan duurzame toekomst
-
16:14
Gewapende overval op supermarkt: Winkelier weet te ontkomen
-
14:49
Wie is Robert Prevost, de nieuwe paus Leo XIV?
-
12:50
Stemmen voor Evenwicht: Samen Werken aan een Nieuw Suriname
-
10:48
Colporteurs oproepingskaarten stuiten op adresproblemen
-
08:46
Prevost verrast als eerste Amerikaanse paus
-
06:51
De Twa-Twa in de Kolenmijn
-
04:53
Bewolking, regen en onweer
-
02:55
Vandaag en morgen nationale rouwdagen
-
00:57
Bond Havenbeheer eist inzage in arbeidsovereenkomst Mangre
-
00:00
Politie Suriname versterkt door VS training en HSI-ondersteuning
Gisteren
- Dodelijke aanrijding Garnizoenspad: Bromfietser komt om het leven
- Suriname in de schijnwerpers: Tragikomedie van deze week (15)
- Man zwaargewond na steekpartij door ex-vriendin in Lelydorp
- Pokigron vraagt hulp voor urgente zaken
- Onderwijs op de rand van ondergang
- Santokhi benadrukt belang van RVI voor jonge Surinamers
- DNA bereikt dieptepunt: Geen quorum voor vergaderingen
- Kardinaal Robert Prevost gekozen tot nieuwe paus
- Schoolvervoer per direct hervat
- Nieuwe paus gekozen; witte rook uit schoorsteen van Sixtijnse Kapel
- Loononderhandelingen vastgelopen: Ravaksur Plus zal traject acties inzetten
- Wan Okasi eist geheime stemming voor mensen met beperking
- Militairen ingezet bij vouwen stembiljetten
- Voetganger overlijdt na aanrijding op Martin Luther Kingweg
- Kiezers in Paramaribo en Wanica goud waard in 2025
- Bewolkt in de ochtend met onweer in de middag
- Zwarte rook, geen paus gekozen bij eerste stemming in conclaaf
- Studenten leggen onderwijsproblemen voor aan president
- Column: Positieve mindset
- Koop of verkoop oproepingskaart is strafbaar
Eergisteren
- De Paradox van het Denken en de Macht (4)
- Strikte regels voor stemmen bij volmacht
- 3 G: ‘Groei-Geld-Geef; Failliete politiek in ontwikkelingsdenken
- Carney bot tegen Trump: 'Canada is niet te koop'
- Man neergeschoten bij gewapende woningoverval
- Kantoor Carvision aan Nieuw Weergevondenweg afgebrand
- OKB roept op tot fatsoenlijke campagnevoering
- Verdachte milieustrafzaak vrij; OM gaat door met onderzoek
- Getuige strafzaak politieagenten Pikin Saron weer niet verschenen
- OBBS legt schoolvervoer per direct stil: Financiële problemen onhoudbaar
- RVI, rechtvaardige intentie vereist rechtsstatelijke verankering
- Ook vandaag wat verkoeling in de middag
- Security Alliance vraagt ontslagvergunning aan voor 70 werknemers
- Santokhi: Achterstand nazaten Afrikanen door verdeel- en heersbeleid
- Column: Discutabele discussie
- ABOP voor eenheid: We zijn allemaal Surinamers