Rijkdom geen remedie voor corruptie
02 Dec 2011, 20:00
foto


Grootschalige demonstraties in 2011 benadrukken dat corruptie wereldwijd een belangrijk probleem blijft. "Dit jaar hebben we de corruptie gezien op de spandoeken van de demonstranten ongeacht rijk of arm. Of het nu in een door schuldencrisis getroffen Europa is of de Arabische wereld die een nieuw politiek tijdperk start, leiders moeten het voortouw nemen in de strijd voor een betere overheid.” Huguette Labelle, voorzitter van Transparency International (TI), zegt dat rijkdom geen eenvoudige remedie is tegen corruptie.

In het corruptierapport dat Transparency International over 2011 (CPI) heeft uitgebracht, blijkt dat twee derde van de landen in de wereld aanzienlijk corrupt zijn. Ze scoren minder dan 5 op een schaal van 10. Een aantal relatief rijke landen, waaronder Rusland, staan aan de onderkant van de wereldwijde ranglijst. Ondertussen doen een aantal van de armere staten van de wereld het verhoudingsgewijs goed. Botswana, Bhutan, Kaapverdië, en Rwanda zitten allemaal in de marge van 50 "schoonste" landen.

Vergelijking scores
De index wordt jaarlijks gepubliceerd sinds 1995. Transparancy International waarschuwt er echter voor scores te vergelijken met voorgaande jaren, omdat de bronnen voor de index elk jaar veranderen. De in Berlijn gevestigde ngo merkt op dat de twee algemene trends hoe dan ook steeds in het oog springen: landen van Arabische herkomst en veel landen in de eurozone - in het bijzonder die het slachtoffer zijn van de financiële crisis – doen het slechter en slechter.

De meeste landen van Arabische herkomst staan in de onderste helft van de index, met een score lager dan 4. Veel van de laagst scorende Europese landen zijn die het hardst zijn getroffen door de financiële en schuldencrisis - met inbegrip van Griekenland en Italië. Het Verenigd Koninkrijk (Engeland) staat op de 16de plaats samen met Oostenrijk en Barbados, en net voor België en Ierland. De Verenigde Staten van Amerika staat op de 24ste plaats van de 183 landen.

Beleggers en economen
De index wordt nauw bekeken door beleggers , economen en het maatschappelijk middenveld. De wereldranglijst voor corrupte landen is gebaseerd op het oordeel van deskundigen en gegevens uit 17 onderzoeken van 13 onafhankelijke instellingen. Ook kwesties zoals de toegang tot informatie, omkoping van ambtenaren, smeergeld bij openbare aanbestedingen, en de handhaving van de anti-corruptie wetgeving worden meegenomen.

Terwijl de critici er rekening mee houden dat waarnemingen van corruptie niet hetzelfde is als het meten van de corruptie zelf, het laatste bijna onmogelijk is om te doen. Corrupte mensen bedekken meestal graag hun sporen. Het is algemeen bekend dat het moeilijk is om te komen aan harde gegevens van geknoei en omkoping.

Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May