Reactie op: Operatie slaagt, patiënt overlijdt?
03 Sep, 11:23
foto


Reageren op ingezonden stukken van personen is niet ‘mijn ding’. Ik probeer eenieder in zijn/haar waarde te laten en toon respect voor zienswijzen en percepties. Helaas moet ik mijn zelfopgelegde grens overtreden bij het lezen van het ingezonden artikel van T. Balraadjsing.

Behalve dat zijn zienswijzen en axioma’s vele tegenstrijdigheden bevatten(..) bemerk ik (helaas) telkens weer dat de inzender het niet kan nalaten om de etnische snaar te bespelen. Wie de ingezonden stukken van hem doorneemt en kritisch leest, dan is het óf de vorige regering heeft er een puinhoop van gemaakt, of de Afro-Surinamer krijgt de wind van voren in allerlei bewoordingen en worden er misplaatste vergelijkingen gemaakt met Afrikaanse landen. Nooit India, nooit Europa of Zuid- en Midden-Amerika: altijd Afrika! 

Welnu: Italië (in Europa) staat te boek als het meest corrupte land ooit; om maar te zwijgen over Roemenië, Hongarije, België. Ook in India kunnen zij er wat van! Lijdt de inzender aan een vorm van PTSS?  Heeft de inzender ooit deze genoemde Afrikaanse landen bezocht?!

De huidige regering wordt de hemel ingeprezen, daar “er sprake is van goed leiderschap(..). Een voorbeeld: in de derde alinea wordt het volgende beweerd: “Er zijn dus twee trends. Een opwaartse van toenemende stabiliteit(..), een reddingsoperatie die lukt(..). En een neerwaartse van verslechtering; herstel dat ogenschijnlijk mislukt. De ene (..) is te danken aan goed leiderschap (hoe anders?), de andere aan corruptie, mismanagement en verkeerde prioriteiten bij de overheid(?).

Bij het lezen van deze passage voeg ik mij af of je uit 1 waterbron vuil én schoon water kunt putten. In de vierde alinea kan hij het niet laten de negatieve economische spiraal in Suriname te vergelijken met landen als Ghana, Kenia, Uganda, Nigeria(..). Vreemde gevolgtrekking. Uitgerekend deze Afrikaanse landen hebben volgens de African Development Bank (ondersteund door de Wereldbank inzake Afrikaanse Economieën (zie ECOWACS-rapporten) een gigantische economische groei van tussen de 4,4 en 8,5%!. Om maar te zwijgen over Rwanda waar de economische groei boven de 8% ligt. Deze genoemde Afrikaanse landen hebben geen ‘ economische schokken’ ondergaan vanwege de coronaviruspandemie(..) zoals de ‘analyse’ luidt. Ook helemaal niet vanwege de oorlog in Ukraine. Reden: deze landen hebben visionaire leiders … Blijkbaar heeft de inzender nooit van ECOWACS gehoord, en of leest hij geen internationale rapporten inzake de Economie In Afrika.

Als je bijvoorbeeld in Rwanda komt vallen enkele zaken je op.  
Vijf dingen (en meer) vielen mij op.
1. Ik ben gaan geloven dat een luchthaven een venster is op de ziel van een land- het laat de waarden, cultuur, discipline, houding en ambities zien (in goede en slechte tijden). Kigali International Airport geeft een glimp van wat u kunt verwachten voordat u de stad inrijdt.

2. Op het asfalt stonden verschillende splinternieuwe Boeings 737 en Airbus van het merk Rwanda Air. De aankoop van de vliegtuigen strookt met de ambities van het land om een toonaangevende Afrikaanse hub te worden. Het land is goed op weg.

3. De luchthaven heeft een aantal upgrades ondergaan. Maar wat opviel was de onberispelijke staat van de aankomst, immigratie- en bagagegebieden. Er waren geen vervelende vragen van immigratie, douane of veiligheidsmensen. De agenten waren netjes geüniformeerd en zo professioneel als hun functie ergens ter wereld vereist.

4. Het is niet ongewoon om 's avonds laat mensen rustig door de stad te zien lopen. Mijn chauffeur/vriend verzekerde mij dat de stad volkomen veilig was. Dat hoefde hij mij niet te vertellen; het was vanzelfsprekend. Overal in elke stad zijn er billboards met de tekst: Meldt Corruptie (nergens ter wereld zien wij dit).

5. Rwanda is één van de schoonste landen ter wereld. Elke laatste zaterdag van de maand nemen Rwandezen deel aan de maandelijkse landelijke schoonmaak die bekend staat als 'Umuganda'- wat ‘ samenkomen met een gemeenschappelijk doel’ betekent. Het bewijs hiervan wordt overal gezien. Netheid zit verankerd in het culturele DNA van Rwanda.
Het is duidelijk dat de president van Rwanda begrijpt dat hoop geen strategie is! Ik zit nog steeds met de vraag waarom het anders aan toe gaat in Suriname.

De toekomst die we creëren draait allemaal om de keuzes die we vandaag maken…

Colvin Overdiep
coverdiep@protonmail.com

Lees ook: Afrikaanse landen zijn de snelste groeiers in wereldeconomie
pdf-icon.gif African_Development_Bank_reports.pdf                
Advertenties