Robby Holband, directeur Beroepsonderwijs, Helima Poese, directeur Algemeen Vormend Onderwijs en minister Henry Ori tijdens een persconferentie. (Foto's: René Gompers)
Het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur (minOWC) komt met een actieplan om het curriculum van het Middelbaar Economisch en Administratief Onderwijs (IMEAO) te verbeteren. De slagingsresultaten zijn bijzonder slecht; van de 1.522 scholieren die aan het eindexamen hebben deelgenomen, zijn 1.112 afgewezen. Ondertussen heeft een aantal studenten na een protest en een petitie, herkansing gehad. De scholieren wilden ook dat de huidige norm -80% van de vakken halen om over te gaan- verlaagd werd naar 70%. Het ministerie is geenszins van plan om die norm te verlagen.
Onderwijsminister Henry Ori en zijn staf hebben dinsdag de slagingsresultaten van de diverse onderwijsniveaus gepresenteerd. De mogelijke oorzaken voor de slechte resultaten van IMEAO zijn besproken op de persconferentie. Slechts 332 oftewel 21.8 procent heeft het eindexamen gehaald, 78 zijn dropouts (5.1%). “Een merkwaardig resultaat,” concludeert Helima Poese, directeur Algemeen Vormend Onderwijs. “Er zijn tal van factoren die hebben geleid tot dropouts en dit resultaat. Ze beginnen vroeg te werken en bij velen werkt de combinatie van studeren en werken niet. Dan verwaarlozen ze de school.”
Poese deelt mee dat er ondertussen op de petitie is gereageerd: “Alle leerlingen die slechts 1 vak hebben openstaan, om te kunnen slagen, zijn in aanmerking gekomen voor een herkansing. Het maakt niet uit om welk leerjaar het gaat maar het gaat om 1 vak. Deze week krijgen ze de herkansing. Maar het percentage van 80 naar 70 procent hebben we helaas niet kunnen terugbrengen. Dat is een stukje beleid. We kunnen de norm niet gaan verlagen. Vandaag verlagen we het naar 70%, volgend jaar moet het naar naar 60 en overmorgen wordt het 0%. We blijven vasthouden aan het beleid omdat we kritische burgers willen hebben en ook dat onze IMEAO-studenten die moeten gaan naar beroepsonderwijs, wel weten waarvoor ze staan.”
Minister Ori en Robby Holband, directeur Beroepsonderwijs, geven aan dat het curriculum geëvalueerd en aangepast zal moeten worden om aan te sluiten op de nodige beroepen, en ook om evenwicht te brengen in het studeren én werken. Holband: “De studenten laten blijken dat de studiebelasting heel zwaar is maar tegelijkertijd zit er ook een stukje discipline waar de studenten in getraind moeten worden. Dat stukje van 80% werkt niet altijd evengoed omdat het steeds is 80% per leerjaar. En als je dat gaat blijven vasthouden dan accumuleren de openstaande vakken en zich op bij de studenten waardoor ze aan het eind toch wel in problemen komen.”
Minister Ori merkt op dat ondanks het “onbevredigend resultaat” IMEAO afgestudeerden een hele belangrijke beroepsgroep zijn die veelal de administratieve- en financieel management ruggengraat vormen in het bedrijfsleven en de overheid. Dit resultaat zal nader bekeken worden om de oorzaak van de achteruitgang achter te halen. Daarbij wordt meegenomen het feit dat er steeds minder inschrijvingen zijn. De bewindsman merkt op dat uit de cijfers al blijkt dat de studenten slecht gemotiveerd zijn en kondigt aan: “We gaan er werk van maken met een actieplan. Want er is iets mis hier. Het kan niet anders als je zo een laag percentage ziet, dat er iets aan de hand is.”