Verkiezingen Guyana: Afweging groei tegen criminaliteit
28 Nov 2011, 11:20
foto
Vanmorgen vroeg begaven de Guyanezen zich naar de stembureaus (Foto: Stabroek News)


Om vijf uur vanmorgen verzamelden stemgerechtigden zich al voor de kieslokalen in buurland Guyana. Vanaf 6 uur mogen de burgers hun stem uitbrengen voor een nieuwe president en het 65-leden tellend parlement. De regerende PPP/C van president Bharrat Jagdeo is favoriet en erop uit haar twee decennia-lange regeermacht uit te breiden. Voor de kiezer echter telt de afweging. De criminaliteit in het land viert hoogtij.

Guyana met een bevolking van 750.000 inwoners, is rijk aan natuurlijke hulpbronnen – goud, suiker en hout - en is in de regio de vierde grootste bauxietmijnbouwer. Het land wil meer buitenlandse investeringen aantrekken om de mijnbouwsector uit te breiden en de infrastructuur te verbeteren.

De zittende president Bharrat Jagdeo van de PPP/C heeft het land uit de economische chaos van de jaren 1980 gehaald. Die periode kenmerkte zich door voedseltekorten, stijgende inflatie en een verlammende buitenlandse schuld. Volgens het Internationaal Monetair Fonds is de economische groei van het land in de afgelopen jaren gemiddeld 4 procent geweest. Voor 2011 wordt een groei van 4,8 procent geschat.

Demografisch voordeel
De presidentskandidaat van de PPP/C is carrière politicus Donald Ramotar (61). Hij wordt zwaar gesteund door de meerderheid van het land, de Indiërs. De PPP/C is sinds 1992 aan de macht. Hoewel er geen onafhankelijke peilingen zijn geweest, maakt Ramotar de grootste kans om te winnen door de sterke partijorganisatie en het demografisch voordeel. De stemming kan echter moeilijker zijn dan de afgelopen vier verkiezingen waarbij de PPP/C als winnaar uit de bus kwam.

De belangrijkste concurrent van Ramotar is voormalig militair bevelhebber David Granger (66) van het verbond van oppositiepartijen – een partnerschap voor Nationale Eenheid – dat grotendeels wordt gesteund door de Afro-Guyanezen.
De derde nog steeds invloedrijke dissidente partij is de AFC, die er bij het kiezersvolk op heeft aangedrongen de decennialange traditie van stemmen op basis van etnische afkomst, te beëindigen. AFC wordt in staat geacht etnische Indiase kiezers weg te trekken van de regerende partij.

Verkiezingen in Guyana zijn soms geëindigd in geweld tussen de twee grootste etnische groepen. Vanavond worden de voorlopige resultaten van de stembusgang verwacht. De officiële resultaten zullen naar alle waarschijnlijkheid later in de week bekend zijn.

Jagdeo’s erfenis
Jagdeo krijgt veel kritiek voor de hoge -aan drugs gerelateerde- criminaliteit in het land. Daaronder valt ook de massamoord door drugsbendes in 2008 van 11 mensen in de stad Lusignan en de moord op de minister van landbouw in 2006. Het geïsoleerde binnenland, dat groter is dan Engeland, is verworden tot doorvoerhaven voor drugs uit Colombia en buurland Venezuela, zei Granger in een interview.

"Jagdeo laat een erfenis achter waarbij hij heeft gefaald om de misdaad onder controle te krijgen," vertelde hij aan het persbureau Reuters. "We willen misdaad, wapenhandel en het witwassen van geld een halt toeroepen." De overheid wordt ook beschuldigd van plundering van de staatskas. De kritiek wordt vaak samengevat met de Creools-Engelse: ‘Dem teef too much (ze stelen te veel)”.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May