Economische klap Caribisch gebied na doortocht orkaan Beryl
10 Jul, 14:41
foto
Een man kijkt naar de brekende golven in de wijk Caribbean Terrace terwijl de orkaan Beryl nadert, in Kingston, Jamaica. (Foto: Reuters)


Leiders in het Caribisch gebied zijn nog steeds bezig met het berekenen van de financiële tol van de vroegste Atlantische storm die ooit is geregistreerd en die is toegenomen tot het maximale niveau van categorie 5, nadat deze een spoor van vernietiging heeft achtergelaten op Jamaica en de eilanden in het oostelijke Caribische gebied.

"Er bestaat geen twijfel over dat deze ramp een grote impact zal hebben op de economische situatie van Grenada", zei premier Dickon Mitchell dinsdag tijdens een briefing. "We hebben het over honderden miljoenen dollars aan verliezen en honderden miljoenen dollars aan wederopbouw."

De eilanden Carriacou en Petite Martinique in Grenada worden geconfronteerd met "bijna volledige verwoesting", voegde hij eraan toe. Hij zei dat mensen die hun huizen verloren bijzonder kwetsbaar waren voor de elementen.

Mitchell benadrukte de noodzaak om constructies te herbouwen die bestand zijn tegen stormen, waarbij hij opmerkte dat veel van de houten huizen van het land niet verzekerd zijn, omdat zwaar weer vaker voorkomt als gevolg van recordzeetemperaturen, die volgens wetenschappers te wijten zijn aan door fossiele brandstoffen veroorzaakte klimaatverandering.

Woensdag arriveert een team van verzekeraars en de regering is van plan begin volgende week fiscale maatregelen aan te kondigen.

St. Lucia publiceerde vroege schattingen van bijna $ 2 miljoen aan schade, waaronder gebouwen, zeemosoogsten en bananenplantages.

Regenval en puin belemmerden de beoordeling in Jamaica, waar de landbouwsector aanvankelijk een schade van meer dan $ 6 miljoen rapporteerde.

Caricom-voorzitter Irfaan Ali zei dat veel langetermijn oogsten verloren zijn gegaan en dat boeren nog jaren met problemen zullen worden geconfronteerd, in een "hartverscheurende" eerste beoordeling van de landbouw.

Als gevolg hiervan kunnen de met schulden opgezadelde Caribische economieën afhankelijker worden van landbouwimporten die onderhevig zijn aan inflatie die zij niet onder controle hebben.

Ondanks dat ze weinig uitstoot produceren, behoren de Caribische landen tot de meest kwetsbare landen ter wereld voor de klimaatverandering, die de oceanen opwarmt en de frequentie en intensiteit van zware stormen verhoogt. De regio roept al lang op tot meer actie van de meest vervuilende rijke landen, zoals het nakomen van hun klimaatbeloften en het overwegen van schuldenverlichting, maar klimaatgerelateerde financiering en leningen hebben miljarden teruggesluisd naar de rijke landen.
Advertenties

Monday 22 July
Sunday 21 July
Saturday 20 July