In afwachting van Beryl, havens van Texas sluiten
07 Jul, 17:15
foto
Een drone-opname toont boten die veilig zijn gesteld terwijl de tropische storm Beryl op 6 juli 2024 door de Golf van Mexico blijft trekken, in Playa Bagdad, Mexico. (Foto: Reuters)


Havens langs de kust van Texas sloten of beperkten het scheepvaartverkeer op zondag ter voorbereiding op de tropische storm Beryl, die naar verwachting weer aan kracht zou winnen tot een orkaan voordat hij het gebied maandag vroeg zou treffen.

De storm, die op een gegeven moment heviger werd tot een orkaan van categorie 5, liet een dodelijk spoor van vernietiging achter in het Caribisch gebied. Volgens het Amerikaanse National Hurricane Center zou de orkaan kunnen uitgroeien tot een categorie 2-orkaan wanneer hij aan land komt.

De haven van Corpus Christi zei dat deze gesloten was nadat de kapitein van de kustwacht zondag de voorwaarde "Zulu" had gesteld. Alle scheepsbewegingen en vrachtactiviteiten zijn beperkt omdat er binnen 12 uur stormachtige wind werd verwacht.

Corpus Christi, ongeveer 322 km van Houston, is het belangrijkste exportcentrum voor ruwe olie in de Verenigde Staten. Havensluitingen zouden een tijdelijke stop kunnen betekenen voor de export van ruwe olie, de olietransporten naar raffinaderijen en de motorbrandstoffen uit die fabrieken.

De acht openbare faciliteiten van de haven van Houston zouden maandag hun activiteiten sluiten, zei een woordvoerder. Het bijna 94 km lange Houston-scheepskanaal, dat zondag onder doorvoerbeperkingen opereerde, biedt ook toegang tot zo'n 200 privéterminals.

Ondertussen bevonden de havens van Freeport en Texas City zich onder de voorwaarde "Yankee". Omdat binnen 24 uur stormwinden werden voorspeld, werd al het binnenkomende scheepsverkeer in deze havens opgeschort.

De Amerikaanse producent van vloeibaar aardgas (LNG), Cheniere Energy, zei zondag dat de fabriek in Corpus Christi zonder onderbrekingen in bedrijf was, maar al het niet-essentiële personeel werd vrijgemaakt.

"Onze activa aan de Golfkust, waaronder Corpus Christi, beschikken over robuuste en bewezen plannen en procedures voor paraatheid bij zwaar weer", aldus het rapport.

Freeport LNG zei dat het zijn noodplan voor weersomstandigheden had geïmplementeerd, maar gaf geen details. Het zei dat het van plan is de normale activiteiten in zijn vloeibaarmakingsinstallatie te handhaven.
Advertenties

Monday 22 July
Sunday 21 July
Saturday 20 July