Column: Borrelpraat no. 825
30 Jun, 22:43
foto


“Zo heren, wat is er voor nieuws op het politieke front?”
“In feite niets, behalve misschien een Vandersannie-prognose hoeveel zetels de huidige partijen bij de komende verkiezingen zullen halen.”
“Ja, ik volgde die prognose, interessant. Beter om naar te luisteren dan naar al die loze beloften van opeens wakker geworden machtsgeile politici.”
“Sociaal zwakkeren hebben geen beloften aan rijkdom nodig, maar eerder bijvoorbeeld crèches voor de opvang van kinderen van werkende jonge moeders en vakgerichte scholing. Dat is het beste antwoord op armoede.”
“En wat voor beleid hebben die politieke grootmondpraters de afgelopen vier jaren als deel van de regeringscoalitie voor deze sociaal zwakkeren uitgevoerd?”
“En vele van die politieke fortuinjagers vinden het opeens zooow geweldig dat ze deze sociaal zwakkere buurten, die ze met zoveel bravoure ‘ghetto’s’ noemen, gaan bezoeken, om de mensen aldaar te laten zien hoe geweldig solidair ze met hen zijn.”
“Ja, opeens, nu de verkiezingen naderen.”
“Wat voor push zou het zijn als de jongeren aldaar veel meer aan sport konden doen, begeleid door trainers en voorzien van voetballen en basketballen en sportschoenen, gesponsord door deze politieke partijen?”
“Veel beter besteed geld, dan in feite dat weggegooid geld voor truitjes, petjes, paraplu's, vlaggetjes, posters met soms dubieuze en dieftige gezichten en partij symbolen erop.”
“En ter wille van de aanschaf van dit soort prullig propagandamateriaal zegt men in de business class te vliegen tot naar het Verre Oosten.”
“Om op de terugweg in het vliegtuig voor wanbetaler te worden uitgemaakt. Ow, dat filmpje ging viraal, spiraal, giraal en integraal.”
“Jullie zijn gewoon jaloers op een van onze glorieuze politieke volksleiders.”
“Ja noh? Ga op Google en toets bijvoorbeeld in: ‘stichting Makmur in opspraak geraakt…’, scroll een beetje en zie dan een paar mooie foto’s van een meesterlijke oplichter in jonge jaren.”
“Maar die prognose van Vandersannie voor de verkiezingsuitslag van 2025 gaat uit van het totale aantal landelijk behaalde stemmen dat elke partij bij de verkiezingen van 2020 haalde. Is het wel juist om van die oude gegevens uit te gaan?”
“Daarom heet het een prognose, een voorbeschouwing, hoe het vermoedelijk zal worden. En uitgaan van de stemming van de vorige verkiezing is een redelijk uitgangspunt.”
“Maar de kiezers kunnen in die tussentijd toch van mening veranderd zijn?”
“Zeer zeker, maar verwacht niet dat ze op dat ultieme moment in dat stemhokje massaal anders gaan stemmen.”
“Maar dat verwacht Vandersannie wel, want zijn uitgangspunt is dat 80% van de kiezers zwaar teleurgesteld een ontevreden is over het afgelopen regeringsbeleid.”
“Dat vond ik eerlijk gezegd een zwak uitgangspunt.”
“Maar die ontevredenheid is toch een feit?”
“Zeer zeker, maar op grond van welke peiling of steekproef is komen vast te staan dat het 80% van de kiezers betreft? We moeten niet alleen afgaan op dat geschreeuw, gescheld en racistisch gebraak van mensen op bijvoorbeeld de social media.”
“Maar mensen zijn echt wel ontevreden.”
“Dat klopt en ze zijn vaak terecht ontevreden, gezien de klungelige wijze waarop deze gespleten regering beleid heeft gevoerd en nu opeens met veel bar’bari gas gaat geven.”
“Maar terecht stelt de ‘prognosist’ dat de kiezers slecht beleid afstraffen, vandaar dat bij de vorige verkiezingen de regerende partij maar liefst tien zetels verloor.”
“Dat klopt, maar wil dat zeggen dat dit de huidige regeringscoalitie ook te wachten staat?”
“Dat kan, maar dat hoeft niet. Vooral de VHP kan nog flink wat met 's landsmiddelen gaan strooien.”
“De Oranjepartij valt terug naar zijn basis, zijn vaste groep etnische stemmers, die bij het vorige kiesstelsel vooral in Wanica en Nickerie wat ondergewaardeerd waren. Met het huidige systeem van landelijke evenredigheid kunnen ze daarom zeventien zetels halen, dus vijf minder.”
“Daar zit wat in, want de grote groep zwevende kiezers die bij de vorige verkiezingen op Oranje stemde om die Aloebaba Boefdraad club af te straffen, gaat nu waarschijnlijk Oranje afstraffen.”
“En de gele partij?”
“Al belooft die brado, krado, frado, grado, trado of Pradoow: geel valt samen met zijn roodwitte Bos-yafaan terug naar 6 zetels. Zeker twee tot drie ‘goedkope’ zetels vallen weg. En de kiesdeler zal landelijk bij 73% opkomst tegen de 5.800 stemmen per zetel liggen.”
“Wachte meester, dus volgens onze Sopie-prognose haalt Oranje 17, Geel met aanhangsel haalt 6 = 23. Nu de rest. Wattebout Groen?”
“Nu zal de politieke waarde blijken van het tijdig uit de coalitie ‘springen’ van de Groenen. Vele kiezers zijn al een beetje vergeten dat de Groenen drie jaren hebben meegedaan met de huidige regeerclub.”
“Klopt, en dus kunnen de Groenen het alternatief voor vele ontevredenen worden. En ze hadden al bij de vorige verkiezingen zowat evenveel stemmen als de Gelen gehaald, maar door die ‘goedkope’ binnenlandzetels hadden ze veel minder zetels gehaald.”
“Klopt. A dati keba now, dus de kans is groot dat de Groenen flink gaan stijgen, want ze nemen ook ontevreden Paarsen mee, vaak oudere ex-Groenen.”
“Daarom denk ik dat ze op 9 tot 10 zetels kunnen komen. Zeg 10 zetels.”
“Dan zitten we op 23 + 10 = 33 zetels. Dan zijn er nog 18 zetels te verdelen.”
“En als BEP en DOE/A20 elk een zetel halen, blijven er 16 zetels over. Zal paars dat aantal halen?”
“Ondanks alle tegengas en fout beleid haalden ze bij de vorige verkiezingen toch maar liefst 16 zetels.”
“Ja, maar met die twee goedkope zetels in Coronie. Die vallen nu weg.”
“En toen waren ze onderling niet verdeeld door een machtsstrijd die nu netjes achter gesloten deuren wordt gevoerd. Maar nog steeds weten we niet hoe dat daarbinnen is afgelopen. Vallen ze uit elkaar, zullen de Groenen daar het meest van profiteren.”  
“Dt kan best, als ze niet snel de gelederen sluiten en als één lichaam achter de nieuwe voorzitter of -zitster gaan staan.”
“Dus onze sopie-prognose is: VHP= 17, ABOP = 6, NPS = 10, NDP = 16, onder voorbehoud, DOE/A20 = 1. En BEP = 1.”
“De combinatie Oranje en Paars haalt in deze prognose nog net geen twee derde meerderheid om de president en de vicepresident te kiezen. Of ze weten er een zetel bij te halen, of ze moeten met een derde partij een coalitie vormen.”
“Dat wordt dan een koehandel en ‘dance macabre’ om de macht.”
“Maar waarop moeten we vandaag dan een toast uitbrengen?”
“Op de Dag der Vrijheden. Wie ook wint of verliest, onze vrijheden moeten winnen.”
“Yesss, daar toast ik op.”
“Wij ook. Proost broeders.”
 
Rappa
  
Advertenties

Saturday 13 July
Friday 12 July
Thursday 11 July